filteri close
Objavljeno: 17.02.2020. Image source: Pixabay/Couleur
300x600

Višak kalcijuma može biti i te kako štetan za telo kasnije u životu

Iako je majčino mleko osnovni izvor ishrane za odojčad, mleko je neizostavni deo „jelovnika“ za decu, kako starimo, tako treba da se smanji unos mleka.

Od srednjih godina, mleko bi trebalo da se otprilike koristi samo kao dodatak kafi, čaju ili u smesi prilikom pripremanja raznih posledica.

To je tačno uprkos činjenici da je kalcijum najzastupljeniji mineral u čovekovom organizmu.

E, a u trećoj fazi života, od 65 godine, pokazalo je jedno istraživanje, veće količine unete putem mlečnih proizvoda mogu dovesti do oštećenja tkiva i funkcija mozga.

Plašite se ranog starenja? Pazite koje mleko pijete!

Kalcijuma nema samo u mleku i mlečnim proizvodima, već i u povrću zelene boje i koštunjavom voću

Rezultati istraživanja američkih naučnika sa Univerziteta Djuk u Severnoj Karolini potvrdili su da kalcijum iz mlečnih proizvoda može imati negativne posledice po funkcije mozga.

Taj mineral, koji je prisutan u mleku, može suziti krvne sudove i dovesti do demencije kod starijih osoba, smatraju naučnici i dodaju da vitamin D, koji pomaže apsorpciji kalcijuma, važnog za formiranje kostiju, može još više pogoršati stanje.

Ne dozvolite da vas zablude i mitovi uplaše! Nema razloga za strah od starosti

Rezultati istraživanja, u kojem su učestvovale osobe stare od 60 do 86 godina, pokazali su da je pri istim ostalim uslovima kod osoba koje su koristile više kalcijuma i vitamina D u mozgu dolazilo do većih oštećenja tkiva.

Takva oštećenja često su prisutna kod zdravih starijih ljudi, ali ako su ona većih razmera, može doći do povećanja rizika od pojave moždanog udara i demencije.

Naučnici su objasnili da taloženje kalcijuma dovodi do začepljenja krvnih sudova zbog čega krv teže dopire do mozga.

Lekari koji su učestvovali u istraživanju, ukazali su da su naučnici sve više zabrinuti zbog viškova kalcijuma u telu, naročito kada reklamiranje podstiče na njegovo povećano unošenje.

Naravno, količinu mleka i kalcijuma u telu ne treba da određujete sami, već uz konsultacije sa svojim lekarom.