filteri close
Objavljeno: 31.08.2020. Image source: tookapic/Pixabay
300x600

Nauka kaže: Ne sputavajte mnogo sebe kad je u pitanju voće i povrće

Samo dve porcije više od preporučenih pet mogu da naprave takvu razliku u zdravstvenom stanju pojedinca da se rizik od prerane smrti smanjuje 42 odsto!

Sedam, umesto pet preporučenih, porcija voća i povrća na dan spasava život, potvrdila je nova studija britanskog Univerziteta "London koledž" sprovedena na oko 65.000 ljudi.

Samo dve porcije više smanjuju rizik od prerane smrti 42 odsto.

Mango zovu "kralj voća" ne samo zbog ukusa i mirisa, nego zbog fenomenalnih zdravstvenih dobrobiti

Ishrana bogatija voćem i povrćem smanjuje rizik od umiranja od raka za četvrtinu i bolesti srca za trećinu, pokazali su rezultati studije na ispitanicima koji su tokom 12 godina svakodnevno jeli 80 grama voća i povrća.

Stručnjaci ukazuju da jedna do tri porcije dnevno smanjuju rizik od prerane smrti 14 odsto, a tri do pet 29 odsto.

Pri tom se preporučuje izbegavanje konzerviranog i smrznutog voća, jer ishrana u kojoj preovladavaju takve namirnice povećava rizik od prerane smrti 17 odsto.

Kefir: "magično mleko" koje čuva organizam i produžava život

Voćne sokove takođe treba izbegavati zbog velike količine šećera.

"Što više svežeg voća i povrća pojedete, manja je verovatnoća od prerane smrti. Ne treba se plašiti i ograničavati broj porcija, važno je da se redovno jede", istakla je doktorka Ojinlola Ojebode iz britanskog Odeljenja za epidemiologiju i javno zdravstvo.

Stručnjaci se ipak spore koliko obroka voća i povrća treba dnevno konzumirati, ali je neosporno da ljude najpre treba "naterati" da se pridržavaju pet porcija na dan, a tek onda uvesti povećanje, savetuje dr Nita Forouhi sa britanskog Univerziteta Kembridž.