Kefir: "magično mleko" koje čuva organizam i produžava život
Nije mleko, nije jogurt, već je više od svega toga
Kefir povoljno utiče na celokupno zdravlje organizma i pomaže u lečenju mnogih bolesti. Bogat je probioticima, zdravim kvascima, vitaminima, mineralima i drugim sastojcima, zbog čega ga zovu "magično mleko".
To je gust, tečni mlečni napitak, kiselkastog i osvežavajućeg ukusa
Dosadašnja iskustva pokazuju da izuzetno povoljno utiče na celokupno zdravlje i da "kefir kao lek" pomaže kod mnogih tegoba. Toliko je zdrav napitak da ga čak zovu i "magično mleko".
Lekovita svojstva đurđevače, odnosno majske kolobarnice, poznata su vekovima
Prepun je probiotika, zdravih kvasaca, vitamina, minerala i hranljivih sastojaka. Lako ga konzumiraju oni ljudi koji imaju problema sa tolerancijom laktoze.
Kefir ima mogućnost da očisti naše telo i probavni trakt, eliminiše loše bakterije, poboljša imuni sistem, kontroliše dijabetes i netoleranciju na laktozu.
Vrlo je koristan onima koji žele da smršaju, poboljšaju zdravlje kože i kose i da se zaštite od raznih gljivičnih i virusnih infekcija.
Bob je "čarobno" zrno, koje nas hrani i čini čuda po naše zdravlje već hiljadama godina!
Za probavu je mnogo bolji, jer sadrži zdrave probiotike, koji mogu da izbace loše bakterije iz creva i pomažu da se bolje prihvati i obradi hrana. Uz to, sadrži dijetalna vlakna i sprečava pojavu zatvora.
Oboleli od dijabetesa i oni koji ne podnose laktozu, trebalo bi da redovno konzumiraju kefir.
Kefir sadrži šećere, ali i bakterije koje "jedu" laktozu.
"Hrana za sirotinju" je hranljiva, zdrava i puna proteina!
Višak šećera se izbacuje iz organizma, pre nego uspe da izazove probleme sa šećerom u krvi.
Pun je vitamina C i dobrih minerala i zato je odličan za jačanje imuniteta. Bogat je i proteinima i jača metabolizam, ali i poboljšava zarastanje rana i utiče na brži oporavak.
Preporučuje se osobama koje imaju problema sa arteriosklerozom, ili koje su imale moždani ili srčani udar.
Hrana kao lek: Žitarice protiv tuge, spanać protiv apatije!
Kako se pravi kefir?
Potrebna su kefir zrnca i mleko, koji se po tradiciji ne smeju pripremati u metalnim posudama i sa metalnim kašikama jer mogu poništiti lekovito delovanje čudotvornog napitka.
Za 1/2 litre napitka biće dovoljne 2 kašike zrna kefira i mleko (kravlje, kozje, ovčje). Mleko ne sme nikako da bude vruće i svejedno je da li je prokuvano ili ne.
Preporuka je da mleko ne sadrži ispod 2,8 posto masnoća, jer što je masnije kefir će biti bolji.
Sipati mleko u plastičnu ili staklenu posudu, ubaciti kefir zrnca, poklopiti tanjirićem i ostaviti 24 sata da odstoji na sobnoj temperaturi.
Tečnost povremeno promešati jer će se prilično zgusnuti. Procediti kroz malu plastičnu cediljku, presuti u flašu i držati u frižideru.
Kefir gljiva se zatim opere mlakom vodom i ostavi u frižideru do 48 sati, do sledeće upotrebe u mleku.