filteri close
Objavljeno: 19.11.2023. Image source: Pixabay
300x600

Češće dižu ruku na sebe, više koriste alkohol i drogu, kraće žive...

Međunarodni dan muškaraca, obeležavan svakog 19. novembra, pruža priliku da se istaknu pozitivni muški uzori i značaj brige o zdravlju muškaraca i dečaka. Ovaj dan, koji se prvi put obeležio 1999. godine u Trinidadu i Tobagu, danas se obeležava u više od 60 država.  

Inicijativa je pokrenuta od strane doktora Džeroma Tilaksinga sa Vest Indis koledža, sa ciljem da se naglasi potreba za brigu o muškom zdravlju, s obzirom na to da muškarci često zanemaruju svoje zdravlje i imaju kraći životni vek od žena.

Ove godine, fokus je na mentalnom zdravlju muškaraca, pod sloganom "Bez samoubistava muškaraca".

Šta je muška "menopauza" i kako joj se najbolje suprotstaviti?

Statistike u Srbiji pokazuju zabrinjavajuću sliku: broj muškaraca koji su preminuli od samoubistava je tri do četiri puta veći u odnosu na žene. Samo u 2022. godini, 591 muškarac preminuo je od posledica samoubistva. Takođe, muškarci su skloniji alkoholizmu i zloupotrebi psihoaktivnih supstanci kao načinima suočavanja sa životnim izazovima.

Inicijative poput "Ne posmatraj. Reaguj" i "Za Tebe #VAŽNOJE” apeluju na muškarce da se otvore i zatraže pomoć. Međunarodni dan muškaraca pruža priliku za promociju zdravijeg načina života, uključujući i savete poput promene jutarnje rutine, zdravog doručka, fizičke aktivnosti, i prestanka pušenja. Takođe, naglašava se važnost preventivnih pregleda i samoosvešćenja.

Ovaj dan je i prilika da se ukaže na činjenicu da su mnogi muškarci imali pozitivan i nenasilan uticaj na okolinu, naglašavajući njihovu pozitivnu ulogu u društvu. Kroz različite primere, Međunarodni dan muškaraca slavi dostignuća muškaraca i njihov doprinos zajednici, porodici, braku, i poslu, podstičući ih da brinu o sebi i svojoj okolini na zdrav i konstruktivan način.