filteri close
Objavljeno: 26.07.2024. Image source: Pexels
300x600

Istraživanje otkriva da čak 40 odsto mladih u Srbiji oseća hronični umor i bore se sa psihološkim problemima. Kako studenti balansiraju između odgovornosti, stresa i zdravlja?

Prema istraživanju platforme "Zdravo dvadesete", čak 40 odsto dvadesetogodišnjaka u Srbiji, pretežno devojaka, navodi umor kao glavni problem. 

Svaka treća ispitana osoba pati od čestih prehlada, dok depresija i anksioznost pogađaju više od 23 odsto mladih u Srbiji. Koliko mladi vode računa o svom zdravlju?

Skoro četvrtina mladih smatra da brine o svom zdravlju, skoro polovina tvrdi da se trudi da brine, dok 30 odsto priznaje da su nemarni.

Usamljenost povećava rizik od moždanog udara

Većina mladih odlazi na preventivne preglede samo kada je to obavezno zbog fakulteta ili posla. 21 odsto se pregleda jednom godišnje, dok 17 odsto uopšte ne ide na preglede.

Dr Zorica Žikić sa Studentske poliklinike naglašava da mladi imaju pravo na umor, jer su oni specifična uzrasna grupa – adolescenti, što znači sazrevanje i rast.

"Mladi još biološki nisu odrasli, oni biološki sazrevaju i još uvek rastu. Endokrinološki sistem radi intenzivnije, a centralni nervni sistem završava svoj rast oko 25. godine. Zamislite taj psihološki razvoj i šta se sve očekuje od njih. Mi očekujemo od njih da odrastu, da odluče šta će biti kada odrastu, da nađu posao, da se školuju, da imaju zdrav odnos sa okolinom, da se osamostale... to sve nije lako", istakla je doktorka.

Ona dodaje da psihološka nezrelost i očekivanja koja imamo od njih, kao i ona koja oni sami imaju, mogu biti zbunjujuća. Mladi sebi ne dopuštaju greške i prepoznaju anksioznost, naročito devojke, koje aktivno rade na tome. Mladići, s druge strane, ne vole osećanje unutrašnjeg nemira i napetosti bez razloga, pa često ispoljavaju bes, što je zapravo skrivena anksioznost i frustracija. Kada postanu svesni tih problema, dolaze kod nas i spremni su da prihvate pomoć. Nije ih sramota da zatraže pomoć.

Umetnost odmora: Kako se boriti protiv iscrpljenosti u modernom svetu

Mnogi studenti rade i odgovorni su jer ne žele da opterećuju roditelje tokom studija. Preopterećeni su, osećaju umor i nedostatak sna. Ne smemo osuđivati mlade, već ih treba razumeti i razgovarati s njima. Naredbodavni ton ne prihvataju, ne veruju unapred, već je potrebno steći njihovo poverenje.

"Biološki smo isti. Svaka generacija želi pažnju, toplinu, ljubav i podršku. Nove generacije znaju da izraze šta ih muči, lakše se suprotstavljaju, ali ne znaju kako da svoje emocije stave u nama prihvatljiv okvir", istakla je dr Zorica Žikić, Studentska poliklinika.

Izvor: RTS