filteri close
Objavljeno: 01.07.2024. Image source: Pexels
300x600

Umetnost balansa - Kako pronaći snagu u svetu koji se ne zaustavlja

U današnjem ubrzanom svetu, iscrpljenost je postala skoro pa epidemija. Nedavno istraživanje pokazuje da se čak polovina radne snage u Velikoj Britaniji i SAD često ili uvek oseća iscrpljeno i pod stresom. 

Ali, da li je naša generacija zaista jedinstvena po ovom pitanju?

Istorija nam govori da nisu samo naši savremenici patili od umora. U srednjem veku, iscrpljenost je bila poznata kao "acedia" - duhovna malaksalost koja se manifestovala kao apatija i nezahvalnost. 

Tokom renesanse, učenjaci su je povezivali sa intelektualnim radom, dok je u 19. veku bila centralni simptom stanja zvanog "neurastenija".

Ipak, postoje načini da se borimo protiv ovog modernog demona. Evo nekoliko saveta kako da povratite energiju i pronađete ravnotežu:

Kako se boriti sa intruzivnim mislima o budućnosti: Put do spokoja

1. Negujte zahvalnost: Istraživanja pokazuju da nedostatak priznanja značajno povećava šanse za sagorevanje na poslu. Počnite da cenite druge, a i sami ćete verovatno dobiti više pozitivnih povratnih informacija.

2. Pronađite hobi: Jedan od najmoćnijih protivotova iscrpljenosti je hobi. Baštovanstvo, ples ili pletenje mogu vam pružiti radost i smisao izvan posla.

3. Upravljajte unutrašnjim kritičarem: Naučite da tretirate negativne misli kao beznačajan šum u glavi. Terapija prihvatanja i posvećenosti (ACT) nudi moćne alate za ovo.

4. Izračunajte svoju "životnu cenu": Razmislite koliko vremena, energije i mentalnog blagostanja žrtvujete za svoje ciljeve. Da li je cena previsoka?

5. Naučite da kažete "ne": Mapiranje obaveza prema vašim ključnim vrednostima može vam pomoći da se fokusirate na ono što je zaista važno.

6. Primenite princip 80/20: Fokusirajte se na 20% aktivnosti koje donose 80% rezultata.

7. Prioritizujte odmor: Iscrpljenost je znak upozorenja. Dozvolite sebi pauze bez osećaja krivice.

8. Budite više stoik: Antički stoici su verovali da naše patnje uzrokuju naše reakcije na okolnosti, a ne same okolnosti. Fokusirajte se na ono što možete kontrolisati.

Briga o stresu i mentalnom zdravlju na tropskim temperaturama

Zapamtite, briga o sebi nije luksuz, već neophodnost. Pronalaženje ravnoteže između rada i odmora je veština koju možemo i moramo naučiti. Jer, na kraju krajeva, život nije sprint, već maraton.