filteri close
Objavljeno: 21.06.2024. Image source: Medik
300x600

"Šta ako izgubim posao?", "Šta ako se razbolim?", "Šta ako se nešto loše desi mom bližnjem?" - Kako se boriti protiv misli koje narušavaju kvalitet života

U poslednje vreme, sve više ljudi oseća strah i nesigurnost zbog raznih pretnji koje se nadvijaju nad njihovim svakodnevnim životima. 

Gubitak posla, smrt voljene osobe, nova pandemija, rat, sukobi i inflacija su samo neke od situacija koje izazivaju osećaj nelagodnosti i brige. 

Ove misli često postaju toliko intenzivne da utiču na raspoloženje i kvalitet života.

Zamislite da ste izgubili posao. Svakodnevna rutina koja je pružala stabilnost sada je narušena.

Briga o stresu i mentalnom zdravlju na tropskim temperaturama

Nepoznanica šta donosi sutra postaje izvor stalne anksioznosti. Pitanja poput "Kako ću platiti račune?" i "Šta ako ne nađem novi posao?" postaju sve glasnija u vašem umu. Ove misli nisu samo prolazne - one se zadržavaju i postaju stalni pratilac vašeg dana.

Sličan osećaj javlja se i kod gubitka voljene osobe. Tuga i bol su prirodni, ali misli o tome kako će život izgledati bez te osobe mogu postati opsesivne. "Kako ću se nositi s tim?" i "Šta ako nikad ne prebolim ovu bol?" su pitanja koja se stalno ponavljaju.

Nova pandemija donosi dodatne brige. Strah od bolesti, neizvesnost oko vakcina, kao i briga za zdravlje najbližih postaju svakodnevni. "Šta ako se razbolim?" i "Kako će ovo uticati na moj posao i porodicu?" postaju dominantne misli koje stvaraju stalnu anksioznost.

Hrana i koncentracija: Šta jesti, a šta izbegavati za bolji fokus?

Rat i sukobi, iako možda daleko od nas, stvaraju osećaj nesigurnosti. Vesti o sukobima izazivaju strah za budućnost i sigurnost. "Šta ako rat dođe do nas?" i "Kako će ovo uticati na globalnu ekonomiju?" su pitanja koja se nameću.

Inflacija i ekonomska nesigurnost dodatno otežavaju situaciju. Rast cena i smanjenje kupovne moći izazivaju brigu. "Kako ću prehraniti porodicu?" i "Šta ako ne budem mogao da priuštim osnovne potrepštine?" su misli koje stvaraju stalni stres.

Važno je biti svestan ovih misli i prepoznati ih kao normalne reakcije na neizvesnost. Međutim, ključ je u tome da im ne dozvolimo da preuzmu kontrolu nad našim životima. Jedan od načina je prakticiranje mindfulness tehnika. Fokusiranje na sadašnji trenutak pomaže da se smanje brige o budućnosti. Disanje, meditacija i svesno posmatranje svojih misli mogu pomoći da se stvori distanca između vas i vaših briga.

Anksioznost: prepoznajte simptome i pronađite rešenja

Razgovor s prijateljima i porodicom takođe može biti od velike pomoći. Deljenje svojih strahova i briga sa drugima može olakšati teret i pružiti osećaj podrške. Profesionalna pomoć, poput razgovora sa terapeutom, može pružiti dodatne alate i strategije za suočavanje sa anksioznošću.

Fizička aktivnost je još jedan efikasan način da se nosite sa stresom. Vežbanje oslobađa endorfine, hormone sreće, koji mogu poboljšati raspoloženje i smanjiti anksioznost. Šetnja, trčanje ili joga mogu biti od velike pomoći.

Postavljanje realnih ciljeva i planiranje mogu smanjiti osećaj neizvesnosti. Kreiranje budžeta, planiranje aktivnosti i postavljanje malih, dostižnih ciljeva može pružiti osećaj kontrole nad situacijom.

U vremenu kada su strah i nesigurnost sveprisutni, važno je prepoznati svoje misli i raditi na tome da im ne dozvolite da preuzmu vaš život. Svesnost, razgovor, fizička aktivnost i planiranje su samo neki od načina da se borite sa ovim izazovima i vratite osećaj kontrole i stabilnosti u svoj život.