filteri close
Objavljeno: 07.10.2021. Image source: Printscreen/YouTube/Nova S
300x600

Opet više od 50 umrlih za jedan dan

U prethodna 24 sata na korona virus testirano je 22.978 građana od kojih je 6.978 novozaraženih.

Preminuo je 51 pacijent, a na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 282 obolelih.

Podsetimo, dan ranije, na korona virus testirano je 23.937 građana od kojih je 7.150 novozaraženih. Preminulo je 50 pacijenata, a na respiratorima je bilo 278 obolelih.

Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba, rekao je da je potpuno jasno da povećanje kovid kapaciteta usled povećanog broja inficiranih usporava lečenje pacijenata koji boluju od hroničnih ili drugih oboljenja.

"Moram da objasnim da je medicinski deo Kriznog štaba napisao ono što predlaže zato što situacija traži nešto što podrazumeva naglo presecanje iste. Međutim, to bi bio samo predah, to bi usporilo ovakvo zaražavanje i dalo neku mogućnost i dodatno vreme za sprovođenje vakcinacije", istakao je Kon.

Kako kaže, osnovna mera je upravo ubrzano sprovođenje vakcinacije stanovnika.

"Vakcinacija ide prilično sporo. Nama treba mesec dana da dižemo imunizaciju za jedan posto što bi trebalo da radimo na dnevnom nivou", rekao je Kon i dodao da se na svakom koraku vide opstrukcije vakcinacije.

"To je počelo od priče da je obavezno vakcinisanje zdravstvenih radnika i određenih službi protivustavno. Mi imamo Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti gde je to jasno definisano i odobreno. U okviru ljudskih prava postoje pravnici koji se tome opiru, i iskreno da vam kažem to je nešto što ne možete ni da definišete", rekao je on i dodao:

"Ljude zbunjuje to što neki doktori pričaju. Ja pokušavam da razumem i profesora Nestorovića, ali je nemoguće u ovakvim situacijama slati tako kontradiktorne poruke kada se u čitavom svetu jasno vidi da vakcina svoj posao odrađuje. Bez vakcine mi bismo imali više desetina puta umrlih na globalnom nivou", upozorio je Kon.