filteri close
Objavljeno: 13.10.2019. Image source: Pixabay/Theodor Moise
300x600

Zdravstvene probleme rešava lekar, a ovo su stvari koje možete sami raditi da biste bili bolji u krevetu

Ako tražite načine da održite, povećate ili poboljšate svoju seksualnu aktivnost, treba da znate da niste sami. Mnogi muškarci traže načine da poboljšaju svoje seksualno zdravlje i aktivnosti. U to spada rešavanje postojećih problema ili traženje novih načina da vam partnerka bude srećna.

Naravno, ako postoji neki drugi medicinski problem koji izaziva seksualnu disfunkciju ili smanjenje želje (ateroskleroza, depresija, neurološki poremećaji, stres…), najbolje je rešiti taj problem kod lekara propisanom terapijom.

Sa druge strane, u 21. veku muškarci neretko potežu farmacijskim pomagalima, jer postoji širok izbor tableta koji pomažu erekciju, funkciju koja se zasniva na krvnom pritisku. Ako ste negde između, znajte da postoje i drugi jednostavni načini da održavate kardiovaskularni sistem i poboljšate svoj seksualni nastup.

Budite aktivni

Jedan od najboljih načina da popravite zdravlje su kardio vaskularne vežbe. Redovno trčanje, plivanje, vožnja bicikla ili slična aktivnost će vas naterati da se oznojite, ali će vam dovesti i srce u  red i poboljšati libido, tako da ćete biti spremni kada se ubrza rad srca prilikom seksa.

Jedite više ovog voća i povrća

Crni i beli luk – možda nećete imati najprijatniji miris iz usta, ali to se lako rešava, tako da ne bi trebalo zarad toga odbaciti dobrobiti koje luk donosi cirkulaciji.

Banane – Ovo voće je bogato kalijumom i može vam pomoći da snizite krvni pritisak, što opet pomaže boljem funkcionisanju seksualnih delova tela.

Ljute papričice – Svaka prirodno ljuta hrana pomaže cirkulaciju, smanjuje hipertenziju i upale.

Jedite ovo meso i ovu hranu

Osim voća i povrća, ova hrana takođe pomaže cirkulaciji:

Omega-3 masne kiseline – Ova vrsta masti podstiče krvotok, a možete je naći u namirnicama kao što su tuna, losos, avokado i maslinovo ulje.

Vitamin B-1 – Ovaj vitamin pomaže vašem nervnom sistemu da se brže kreće, uključujući i signale od mozga ka penisu. Nalazi se u svinjetini, kikiriju ili crvenom pasulju.

Jaja – Jaja imaju mnogo vitamina B i pomažu balansu hormonskih nivoa. Ovo može da smanji stres, koji često inhibira erekciju.

Smanjite stres

Stres može uticati na sve sfere vašeg života, uključujući i libido. Stres vam ubrzava puls na loš način i podiže krvni pritisak. Obe ove stvari su loše za seksualnu želju i aktivnost. Psihološki stres može sprečiti ljude da dostignu erekciju ili orgazam. Vežbanje je sjajan način da se oslobodite stresa i popravite zdravlje. Osim toga, korisno je i razgovarati sa vašim partnerom, koji vam može pomoći da se umirite, a zna se da dobra komunikacija ojačava vezu.

Oslobodite se loših navika

Ako se oslanjate na cigarete i alkohol za opuštanje, to može drastično uticati na vaš seksualni nastup. Često se čuje da malo crvenog vina ili jedna rakijica poboljšavaju cirkulaciju, ali previše alkohola ima krajnje suprotne efekte, jer sužava krvne sudove, što je povezivano sa impotencijom. Zamenjivanje loših navika dobrim, kao što su redovno vežbanje i dobra ishrana, može znatno uticati na vaš seksualni život.

Izađite na sunce

Sunce sprečava telo da proizvodi melatonin. To je hormon koji nam pomaže da spavamo, ali nam i stišava seksualne nagone. Manje melatonina znači više seksualne želje. Izlazak na sunce naročito u zimsko vreme može i te kako pomoći vašem seksualnom nagonu.

Masturbacija nije loša ni kao vežba

Ako mislite da prekratko „trajete“ u krevetu, možda vam treba više vežbe. Seks je, naravno, najbolji način da se vežba seks, ali zbog savremenog načina života partneri često nemaju toliko vremena, ni mogućnosti. U tom slučaju, masturbacija može da vam pomogne da potrajete. Ali, važno je i da ne brzate, jer tako možete skratiti sebi vreme trajanja, što znači da treba da probate kad ste sami da potrajete što duže, baš kao i kada ste sa partnerkom.

Obratite pažnju na partnera

Seks nije samostalna aktivnost. Treba obratiti pažnju na želje vaše partnerke, jer time seks postaje bolji za oboje. Razgovor o ovome pre ili posle odnosa može pomoći opuštanju. Promena ritma i fokus na partnera vam može oboma pomoći.

Nemojte se ustručavati da potražite lekarsku pomoć ako vam je potrebna

Ako iz bilo kog fiziološkog razloga imate problema sa erekcijom ili seksom uopšte, lekarska terapija vam može pomoći, a nekad je i neophodna za povratak funkcionalnosti. Ne oklevajte ni malo da porazgovarate sa svojim lekarom o vašem telu u seksu.