filteri close
Objavljeno: 01.03.2022.
300x600

Sve spolja može delovati savršeno, ali...

Veze su komplikovane, jedinstvene, a u isto vreme iste, ali poenta je da su one uvek posao oko kojih treba da se svi trudimo.

Ono što nam je svima zajedničko jeste da osećamo emocije. Među njima je i bol ostavljanja. Svi smo to prošli, ali i svako od nas zaslužuje najbolje ophođenje i poštovanje. Izdvojili smo četiri nepovoljna znaka, na koja je dobro obratiti pažnju u partnerskom odnosu.

1. Ponašanje se razlikuje kada ste nasamo

Obratite pažnju na ponašanje osobe u privatnosti, piše dr Karla Mari Manli, po zanimanju klinička psihološkinja. "Izrabljivači često umeju da budu dopadljivi, a zbog njihovih atraktivnih kvaliteta teško je videti kakvi su zaista. Međutim, osobu koja iskorišćava obično izdaju alarmi koji imaju jednu zajedničku stvar – egocentrizam.

Možda ćete primetiti, na primer, da maska spadne iza zatvorenih vrata u trenu ili nakon što učini jednu ljubaznu stvar. Osoba će takođe verovatno biti svađalački nastrojena i u stavu odbrane. Ali, nemojte kriviti sebe. Odmaknite se i procenite kako se osećate u trenutnoj dinamici. Ako se nešto ne čini kako treba, osećaj vas najverovatnije ne vara.

2. Osećate otpor

Ako ste uvek vi taj koji služi, brine, daje, možda ćete početi da osećate neku vrstu otpora ili ogorčenosti. To je sasvim prirodno, ali može biti i dodatni pokazatelj da vas osoba zapravo iskorišćava. Međutim, na kraju ćete doći u fazu da nemate više šta da ponudite. Psihološkinja Kim Kronister rekla je da otpor ili ogorčenost mogu doći zajedno s jednostranim odnosom. Ako bi njih dvoje uložili istu količinu energije u vezu, te emocije po pravilu ne bi bile prisutne.

3. Nema zahvalnosti

Ako vaš partner nikada ne izražava zahvalnost (na bilo koji način, ali po mogućstvu na način koji vam se sviđa), bez obzira šta radite, moguće je da oseća da ima pravo na vaše usluge, za Insider objašnjava dr Džes O’Rajli, seksološkinja i savetnica za parove. Dugoročno, vrlo je verovatno da će problem produbiti, stoga je važno da o svojim očekivanjima i potrebama govorite od samog početka. Bolje je da sada razgovarate jedno s drugim nego da ćutite i dopustite da vaša frustracija preraste u prezir ili ogorčenost.

4. Osećate se izmoreno

Budući da takav položaj zahteva puno vremena i energije, verovatno se sve vreme osećate iscrpljeno i na ivici snage, poručuje Lea Keri. Možda se ni ne sećate kada ste poslednji put svoje slobodno vreme proveli sami ili u društvu prijatelja. Ovo je veliki alarm da vaš partner uzima više nego što daje i da je vaš odnos vrlo neuravnotežen.