Nar- zašto je toliko zdrav?
Ako vas od pomisli da jedete nar odvraća to što morate da ga oljuštite, naoružajte se strpljenjem i krenite-benefiti su ogromni.
Antioksinanti
Nar ima do tri puta više antioksidanata od zelenog čaja ili crvenog vina. Antioksidansi štite naše ćelije od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima i smanjuju upalu.
Bolje zdravlje srca
Istraživanja pokazuju da nar može pomoći u zaštiti srca na mnogo načina, kao što je snižavanje krvnog pritiska, kao i nivoa šećera u krvi. Nar ima polifenolna jedinjenja koja se nazivaju punikalagini ili elagitanini. Ovi antioksidansi pomažu u sprečavanju zadebljanja zidova arterija i smanjuju nakupljanje holesterola i plaka. Sok od nara, takođe, ima velike količine biljnih pigmenata koji se nazivaju antocijanini i antoksantini, koji održavaju dobro zdravlje srca.
Ateroskleroza, nakupljanje holesterola i masti u arterijama, čest je uzrok srčanih bolesti. Sok od nara može pomoći u smanjenju LDL holesterola, ili „lošeg“ holesterola, koji začepljuje arterije. Takođe, može povećati HDL holesterol, ili „dobar“ holesterol, što smanjuje rizik od moždanog i srčanog udara.
Kontrola dijabetesa
Rane studije su sugerisale da su ljudi sa dijabetesom tipa 2 koji su počeli da piju sok od nara pokazali poboljšanje insulinske rezistencije, ali je potrebno više istraživanja da bi se potvrdili ovi nalazi.
Antikancerogeno dejstvo
Nar je bogat antioksidansima i flavonoidima, od kojih oba pomažu u sprečavanju slobodnih radikala koji oštećuje ćelije. U nekim ranim studijama, nar je pokazao potencijal u prevenciji raka prostate, dojke, pluća i debelog creva.
Bolje varenje
Vlakna podstiču bolje varenje i preveniranju konstipaciju.