filteri close
Objavljeno: 01.04.2023. Image source: Foto: Pixabay/stevepb
300x600

Njegova popularnost je opravdana njegovom bogatom, kremastom teksturom, blagog ukusa

Avokado ili Persea Americana je plod koji pripada porodici Lauraceae; grupa koja uključuje i članove kao što su cimet i lovor. Postoji desetine različitih vrsta avokada u rasponu veličine, boje i teksture. Svi rastu u tropskim podnebljima. Plod avokada se koristi za spremanje umaka, namaza, ali i za pravljenje ukusnih deserata. 

  Različiti tipovi Avokado Hass i Fuerte su dve glavne sorte koje se prodaju širom sveta. Hass avokado dolazi iz Gvatemale i ima tamno ljubičasto/smeđu, hrapavu i deblju kožu. Hass avokado ima ovalan oblik. 

Nasuprot tome, Fuerte avocado je iz Meksika i ima tanku, glatku, svetliju zelenu kožu. Sadrži manje ulja, što ga čini manje kremastim. 

Nutritivne vrednosti Avokado je odličan izvor monozasićenih masti i vitamina E. Međutim, avokado ima visok nivo kalorija, zbog visokog sadržaja masti, pa oni koji vode računa o unosu kalorija u svoj organizam, treba da ograniče unos avokada do dva nedeljno.

Avokado je bogat vlaknima, znatno više nego neko drugo voće i povrće i sadrži niz korisnih minerala kao što su gvožđe, bakar i kalijum. Takođe predstavlja dobar izvor vitamina B. 100 g avokada sadrži oko 19 g masti, od kojih su 12 g mononezasićene masti,  a samo 4 g zasićenih masti. 

Avokado na dan - borac protiv lošeg holesterola!

  Zdravstveni benefiti 

Smernice oko vrsta masti koje trebamo konzumirati kako bismo bili zdravi, uvek se menjaju. Trenutno se preporučuje da izaberemo nezasićene masti, kao što su mononezasićene masti (baš one koje se nalazi u avokadu), jer su navodno bolje za zdravlje srca nego zasićene masti. Istraživanja sugerišu da mononezasićena mast pomaže u zaštiti od bolesti srca i smanjuje krvni pritisak. Ulja dobijena iz avokada uključuju oleinsku kiselinu i linolnu kiselinu i stoga se preporučuju kao deo uravnotežene ishrane, kako bi se sprečio visok holesterol. Nema sumnje da je sadržaj kalorija u avokadu veći od ostalih voća i povrća. 

Jedna mala studija je pokazala da sadržaj masti u avokadu može dovesti do osećaja sitosti, što može pomoći u regulisanju apetita. Međutim, kako je istraživanje razvijeno, avokado je pohvaljen kao dobar primer zdrave namirnice. Osim pogodnosti navedenih gore, avokado je bogat izvor antioksidantnog vitamina E i karotena za koje se smatra da su sjani za zdravlje očiju. 

  Kako odabrati avokado i kako ga čuvati 

Avokado se najbolje jede kada je savršeno zreo. Da biste to postigli, ostavite ga na sobnoj temperaturi do nedelju dana. Nežno ih pipnite s vremena na vreme. Kad je zreo, avokado bi trebao da bude mekan pod pritiskom prstiju.

Avokado se ne sme stavljati u frižider dok ne budu zreo. Jednom kada ga otvorite, i ne iskoristite ga celog, ostatak možete da prelijete  limunovim sokom, kako biste ga zaštitili od tamnjenja.

Ukusni brusketi sa avokado namazom idealani za lagan letnji doručak