filteri close
Objavljeno: 04.11.2019. Image source: kakuko/Pixabay
300x600

Jutarnji tost-sendvič sa avokadom, ili popodnevna avokado salata?

Osim bogatstva proteinima, koji su dragoceni za dobar osećaj i snagu za obavljanje svih dnevnih obaveza, pokazalo se da je avokado odličan saveznik i u borbi protiv lošeg holesterola.

U maloj studiji istraživača iz Pensilvanije učestvovalo je 45 učesnika uzrasta od 21 do 71 godine s prekomernom težinom ili gojaznošću.

Svi učesnici su zamoljeni da prate dvonedeljnu dijetu koja oponaša prosečnu američku ishranu. 

Zatim su nasumično raspoređeni u tri grupe. 

Prva grupa usmerena je na dijetu sa malo masti, druga – na dijetu sa umereno masti i jednim avokadom dnevno, dok je trećoj grupi prepisana dijeta sa umerenim masnoćama, bez avokada, ali dopunjena zdravim mastima (da bi odgovarala količini masnih kiselina koje se nalaze u avokadu).

Nalazi ovog istraživanja objavljeni su u časopisu Journal of Nutrition.

Pokazalo se da su nakon pet nedelja na dijeti sa avokadom učesnici imali niži nivo malih gustih čestica LDL, „lošeg” holesterola, nego pre početka.

11 najboljih brzih saveta za regulisanje holesterola

Pored toga, posle dijete sa avokadom, učesnici su imali znatno niži nivo oksidovanih LDL čestica.

Istraživači objašnjavaju da baš kao što kiseonik može oštetiti hranu, procesi oksidacije takođe su loši za ljudski organizam.

Učesnici su nakon dijete sa avokadom takođe imali viši nivo antioksidativnog luteina u organizmu.

Avokado se time pokazao kao namirnica koja ne samo da snižava nivo lošeg holesterola već, dugoročno – predstavlja prevenciju za razvoj srčanih bolesti, karcinoma i arteroskleroze.

Avokado je takođe bogat zdravim mastima, karotenoidima - koji su važni za zdravlje očiju - i drugim hranljivim materijama.

Kako da kontrolišete holesterol i zašto je to važno?