filteri close
Objavljeno: 16.06.2023. Image source: Pixabay
300x600

Neke od poznatih turističkih destinacija prihvataju srpsko osiguranje

Ako planirate boravak ili letovanje u Crnoj Gori, Turskoj ili Tunisu, ne morate da kupujete zdravstveno osiguranje. Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) ima potpisane međunarodne sporazume sa 20 zemalja, i evo o kojim beneficijama je reč i kako izgleda procedura.

Na listi su 20 zemalja za koje nije potrebna polisa osiguranja: Luksemburg, Mađarska, Severna Makedonija, Nemačka, Rumunija, Austrija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Holandija, Italija, Slovačka, Francuska, Hrvatska, Crna Gora, Češka, Slovenija, Turska i Tunis.

U RFZO su objasnili da osiguranici Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, tokom privatnog boravka u inostranstvu, imaju pravo na zdravstvenu zaštitu o trošku RFZO samo u slučaju pružanja hitne medicinske pomoći radi otklanjanja neposredne opasnosti po život i zdravlje.

Da bi se iskoristile mogućnosti sporazuma između Srbije i ovih 20 zemalja, postupak je jednostavan i sastoji se od dva koraka, objašnjavaju u RFZO.

"Da bi osiguranik dobio potvrdu za korišćenje prava na hitnu medicinsku pomoć o trošku RFZO, potrebno je da pre putovanja podnese zahtev nadležnoj filijali RFZO, uz važeću karticu zdravstvenog osiguranja i nalaz i mišljenje izabranog lekara. Na taj način dokazuje da nije bolestan i da u poslednjih 12 meseci nije bolovao od akutnih ili hroničnih bolesti u akutnoj fazi za koje je potrebno duže ili stalno lečenje, niti se nalazi u stanju koje bi zahtevalo duže lečenje i hospitalizaciju po dolasku u inostranstvo, uključujući i druge zdravstvene usluge", navode u RFZO, dodajući da izdavanje potvrde, odnosno dvojezičnog obrasca, nije naplaćeno.

Za osiguranike koji putuju u Poljsku i Veliku Britaniju, potrebna je samo zdravstvena knjižica i putna isprava.

Kako do besplatnog zdravstvenog osiguranja: Čuvajte račune i dokumentaciju

Prema sporazumu, osiguranici RFZO trebaju predati potvrdu nosiocu inostranog zdravstvenog osiguranja na mestu boravka, pre nego što se dogodi osigurani slučaj. Na osnovu te potvrde, dobiće dokument koji im omogućava pružanje hitne medicinske pomoći u zdravstvenim ustanovama države u kojoj borave.

Osiguranik RFZO eventualno plaća participaciju pod istim uslovima kao i osiguranici države u kojoj boravi.

Ako je osiguraniku RFZO pružena hitna medicinska pomoć u državi sa kojom Srbija nema sporazum o socijalnom osiguranju, on sam snosi troškove. Pravo na refundaciju ima samo ako mu je pre putovanja izdata potvrda (obrazac OZ-12). Po povratku u zemlju, zahtev za naknadu troškova podnosi RFZO-u, uz priložene originalne račune i medicinsku dokumentaciju.

Šta obuhvata kupljena polisa osiguranja?

Sa druge strane, privatna polisa zdravstvenog osiguranja košta od 10 do 25 evra po osobi, a u pojedinim osiguravajućim kućama moguće je pronaći i porodični paket za 40 evra, pa čak i manje.

Cena zavisi od destinacije, broja osoba i godina osobe koja je osigurana. Ova polisa pokriva više troškova, a na listi su:

- nabavka lekova i sanitetskog materijala, - ambulantno lečenje, - stomatološke usluge zbog iznenadno nastalog bola, - hitan prevoz do najbliže bolnice, - bolničko lečenje, - neophodna dijagnostika, - neodložne operacije zbog akutnih bolesti, - i drugi troškovi u skladu sa uslovima osiguranja.

Izvor: Blic