filteri close
Objavljeno: 08.06.2020. Image source: Pixabay/Free-Photos
300x600

Lekarski pregled je brz i efikasan

Američki institut za nefrologiju predstavio je svoje istraživanje koje je utvrdilo da se testom za vreme trudnoće može otkriti da li će žena razviti preеklampsiju.

Istraživači navode da se bolest može otkriti iz urina pacijentkinje.

Preventivnom analizom urina može se videti da li će trudnica razviti preеklampsiju ili ne, saopštili su iz Američkog instituta za nefrologiju.

Trudnice, ovo morate znati: Šta su preeklampsija i eklampsija?

Naučnici tvrde da je test jako jednostavan, a preporučljiv svim trudnicama.

Preеklampsija je poremećaj koji se javlja u poslednjim fazama trudnoće i karakteriše ga visok krvni pritisak i višak proteina u urinu kod pacijentkinja.

Ukoliko se ne otkrije na vreme, ovaj poremećaj može biti fatalan i za bebu i za majku.

Istraživači na klinici "Mejo" testirali su 300 žena. Glavna naučnica dr. Vesna Garović i njen tim uočili su posebne ćelije nazvane podocytes u urinu. Ove iste ćelije su pronađene kod žena koje su se već porodile i kojima je dijagnostifikovana preеklampsija.

Šta očekivati tokom trudnoće i porođaja nakon 40-e?

Iako je testiran mali broj žena, ovaj test je precizan i mogao bi služiti doktorima da budu obazriviji kod trudnica kod kojih se uoči ova vrsta ćelija.

"Veliki broj žena nam se obraća za pomoć jer se boje ostati u drugom stanju, nakon što su u prvoj trudnoći imale preеklampsiju. Bilo koji test koji bi mogao pomoći da se predvidi ovaj poremećaj, pomogao bi doktorima da pomnije prate pacijentkinje", objasnila je šefica organizacije "Action on pre-eclampsia", En Marie Barnard.