filteri close
Objavljeno: 04.05.2020. Image source: Foto: Pixabay/regianereis77
300x600

Mnogi čekaju četrdesete da imaju dete. Rođenje bebe u ovim godinam može pružiti parovima priliku da sačekaju da se emocionalno i finansijski pripreme za roditeljstvo.

Međutim, to može i  otežati trudnoću jer plodnost opada s godinama. Posebno za žene plodnost dramatično opada preko 40 godina.

Većina lekara preporučuje da žene starije od 35 godina posete ginekologa ako nakon 6 meseci pokušavanja ne ostanu u drugom stanju. Što pre potraže lečenje plodnosti, to može da im pomogne da se lakše ostvare kao roditelji.

Statistika

Prema istraživačkom centru Pev, žene imaju veću verovatnoću da sada imaju decu nego pre decenije, ali mnoge čekaju do kasnijeg života. Prosečna starost u kojoj žena ima prvo dete povećala se, dakle, sa 23 u 1994. na 26 u 2018. godini.

Ova promena može delom biti posledica činjenice da mnoge žene odlažu brak, nastavljaju dalje obrazovanje i više učestvuju u radnim obavezama na poslu.

Muškarci takođe imaju decu kasnije u životu. Prosečna starost oca prvog puta porasla je sa 27,4 u 1972 na 30,9 u 2015.

Dok se stope plodnosti povećavaju kod starijih roditelja, neplodnost i dalje ostaje problem. Plodnost žena počinje postepeno, ali značajno padati od 32. godine, a zatim se sve brže smanjuje od 37. godine.

Muška plodnost takođe opada sa godinama, ali pad je postepeniji. Većina muškaraca ostaje plodna u svojim 60-im, pa čak i u 70-ima, mada se stopa abnormalnosti rađanja povećava kako muški partner stari.

Zdravstvene dobrobiti trudnoće

Ne postoje direktne zdravstvene koristi rađanja bebe nakon 40-e godine. Međutim, odlaganje trudnoće može imati nekoliko rezultata koji bi mogli poboljšati mentalno i emocionalno blagostanje žene.

Analiza iz 2015. godine sugeriše da podrška partnera, smanjeni hronični stres i kvalitetan odnos mogu sniziti rizik od postporođajne depresije.

Pogledajte pravo lice postporođajne depresije

Kod većine stabilnost u poslu, životu ili braku takođe može pospešiti bolje zdravlje. Novi roditelj koji brine manje o novcu može da doživi manje stresa.

Potencijalne komplikacije

Starost povećava rizik od neplodnosti jer opada kvalitet jajnih ćelija. Povećava se i rizik od medicinskih stanja koja su povezana sa neplodnošću:

endometrioza
miomi
• poremećaji jajovoda

Kod žena sa 40 i više godina povećava se rizik od komplikacija u trudnoći, poput visokog krvnog pritiska, preeklampsije i gestacijskog dijabetesa.

Stopa abnormalnosti rođenja ili genetskih stanja kod beba takođe se povećava. U dobi od 40 godina kod majki šansa da imaju dete sa Dovnovim sindromom je oko 1 na 100, a za 45 godina se povećava na 1 od 30.

Ne zaboravimo danas - Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom

Istorijski, istraživanje komplikacija u trudnoći i plodnosti usmereno je na žene. Međutim, nova istraživanja pokazuju da se s godinama povećava neplodnost i za muškarce i za žene.

Studija iz 2019. godine utvrdila je da:

• Stariji očevi imaju višu stopu neplodnosti, čak i kad im je partnerka mlađa od 25 godina.
• Partnerke muškaraca starijih od 45 godina imaju veći rizik od preeklampsije, prevremenog rođenja i gestacijskog dijabetesa.
• Muškarci stariji od 45 godina imaju veću verovatnoću za decu koja imaju oštećenja pri rođenju, malu težinu pri rođenje i nizak Apgar-ov rezultat - mera opšteg zdravlja deteta pri rođenju.
• Uspeh lečenja neplodnosti takođe opada sa godinama. Nakon 40-e, žene imaju oko 5% šanse za trudnoću po ciklusu intrauterine osemenjenosti (IUI). Stopa uspeha po ciklusu in vitro oplodnje (IVF) je manja od 20%.

Šta očekivati tokom trudnoće

Za zdrave žene starije od 40 godina, uznapredovala starost ne mora nužno da utiče kako će se tokom  trudnoće osećati ili kako će trudnoća napredovati.

Većina žena doživi niz simptoma tokom prvog tromesečja, uključujući jutarnju mučninu. Nema dokaza da su ovi simptomi gori ili različiti kod žena starijih od 40 godina.

Prvo tromjesečje može biti stresnije iz drugih razloga. Starija dob nosi veći rizik od gubitka trudnoće, posebno kod žena koje su i ranije imale pobačaje.

Studija iz 2019. godine pokazala je da je rizik od gubitka trudnoće iznosio 53% kod žena starijih od 45 godina, u poređenju sa 10% kod žena starih 25-29 godina.

Kako trudnoća napreduje, žene stare 45 ili više godina imaju povećan rizik od pojave komplikacija povezanih sa trudnoćom, kao što su:

• gestacijski dijabetes
• visok krvni pritisak
• prevremen porođaj

Iz tog razloga, lekar ili babica mogu da preporuče pojačan medicinski nadzor. Ovo praćenje može uključivati dodatne prenatalne termine ili testove.

Neke žene takođe mogu odabrati genetsko testiranje kako bi procenile šansu da rode dete s nepravilnostima rođenja.

Uprkos ovim povećanim rizicima, žene starije od 40 godina mogu i imaju zdrave trudnoće. Studija iz 2015. nije utvrdila povećan rizik od komplikacija u trudnoći kod zdravih žena starih 40 i više godina uz kvalitetnu prenatalnu negu.

Kako će starost trudnice uticati na porođaj?

Sam prelazak preko 40. godine ne utiče nužno na porođaj. U stvari, istraživanje je pokazalo da se rezultati trudnoće i porođaja žena starijih od 40 godina ne razlikuju značajno od onih mlađih žena, sve dok je žena preko 40 godina:

• ima kvalitetnu prenatalnu negu
• nema hronična medicinska stanja
• prisustvuje redovnim prenatalnim pregledima
• održava zdrav način života

To znači da za zdrave žene začeće nakon 40. godine može biti ništa opasnije od začeća ranije u životu. Međutim, stopa porođaja carskim rezom bila je veća kod žena starijih od 40 godina.

Međutim, druga istraživanja pokazuju da je stopa komplikacija kod žena starijih od 40 godina veća. Studija iz 2017. godine u Berlinu, koja je upoređivala ishod žena koje su porodile starije od 45 godina, sa rezultatima 29-godišnjih žena otkrila je da:

• Mlađim ženama je bio potreban tretman plodnosti po stopi od 3%, u poređenju sa 34% u starijoj grupi.
• 28% starijih žena, u poređenju sa 11% mlađih žena, imalo je prevremeni porođaj.
• 59% starijih žena imalo je carski rez, u poređenju sa 29% mlađih žena.
• Carski rez može imati povećan rizik od dodatnih komplikacija, naročito kod starijih žena. Studija iz 2019. godine povezala je porođaje carskim rezom sa većim rizikom od težih komplikacija, poput moždanog udara, embolije i krvarenja.

Iako porođaj carskim rezom može biti spasilački, trudnice bi trebalo da razgovaraju o potencijalnim komplikacijama sa svojim lekarom. Izbegavanje izbornog carskog reza može pomoći u smanjenju komplikacija prilikom porođaja.

Kako začeti nakon 40?

Proces začeća nakon 40. nije za mnogo drugačiji. Da bi heteroseksualni parovi začeli, par mora imati seks tokom plodnih dana ženinog ciklusa. Kod žena koje imaju 28-dnevni ciklus, do ovulacije dolazi 14 dana pre prvog dana sledećeg menstrualnog krvarenja. To može varirati od 12 do 16 dana, zavisno od dužine ciklusa. Kako biste izračunali svoje plodne dane, morate znati koliko traje vaš ciklus.

Korištenje testova prediktora za ovulaciju mogu vam pomoći da precizno odredite period kada telo otpušta zrela jajne ćelije. Praćenje bazalne telesne temperature može pomoći ženi  da proveri da li je ovulirala. To je važno većini žena jer neke žene prestaju da ovuliraju ili ne ovuliraju tako često.

Da bi pratili bazalnu telesnu temperaturu, žene treba da mere temperaturu u svako doba čim se probude. Važno je da to uradite odmah ujutro, nakon najmanje 3-4 sata spavanja i pomoću digitalnog termometra.

Nakon ovulacije, prosečna temperatura blago poraste i ostaje povišena dok žena ne dobije menstruaciju. Temperatura se zatim vraća na osnovnu vrednost.

Bazalna telesna temperatura nije uvek tačna mera ovulacije. Nekoliko faktora, poput stresa i konzumiranja alkohola, može uticati na merenja.

Žene koje su same ili u istopolnoj vezi mogu odabrati tretmane plodnosti kao što su IUI ili IVF. Ovi tretmani su takođe opcija ako jedna osoba u vezi ima neplodnost.

Ako imate neko prethodno postojeće stanje, poput dijabetesa ili sindroma policističnih jajnika (PCOS), trebalo bi da potražite savet lekara pre nego što pokušate da zatrudnite.

Ako žena veruje da ne ovulira, može potražiti pregled kod  svog lekara.

Mnoge žene starije od 40 godina mogu da imaju zdravu, sigurnu trudnoću uz pravu zdravstvenu zaštitu i zdrav način života.