filteri close
Objavljeno: 25.03.2020. Image source: pixabay/Silas Camargo Silão
300x600

Ovo se, naravno, odnosi na osobe kojima nije potrebno bolničko lečenje

Svi koji su pozitivni na koronavirus moraće sada u institucionalnu izolaciju, odnosno u medicinske centre koji su predviđeni za to. To znači da nema više kućne izolacije, jer se virus i tako širi.

Ovo je Srbiji danas objavila doktorka Darija Kisić Tepavčević, koja je rekla sve osobe koje su pozitivne na korona virus, a za koje je do sada bilo predviđeno da budu kućnoj izolaciji, biti smeštene na Sajam u Beogradu.

Reč je o osobama čija je klinička slika blaga, ali je potvrđeno da su pozitivni.

"Uslovi će biti mnogo bolji nego što izgleda na prvi pogled, osobe će moći da komuniciraju, pričaju, pitali su me da li će moći da imaju mobilne telefone - da, sigurno. To će biti mesto na kojem će biti pozitivne osobe na taj virus, gde će da borave jedan vremenski period, dok ne budu negativni rezultati. Kada se procene da su bezbedni za dalje širenje, onda će da se vrate kući", rekla je Darija Kisić Tepavčević.

Najteži dan do sada - 81 novi slučaj

Ona je rekla da će takvi pacijenti boraviti tu jedan vremenski period dok ne budu dvostruko negativni nalazi u periodu od 24 časa.

"Njihovo kliničko stanje nije tako da zahteva hospitalizaciju", dodala je.

Stručnjaci su precizirali da se kućna izolacija ukida, a da ostane kućna samoizolacija.

"Ako je neko pozitivan na korona virus i ima blaži oblik on neće ići u kućnu izolaciju, već na Sajam. Kućna samoizolacija je zaštita da se ne zarazite", precizirao je epidemiolog Predrag Kon.

On je rekao da se rizik zadržavanja članova porodice, koji su zaraženi, u okviru domaćinstva, značajno povećava.

Još jedna osoba preminula od posledica korone

"Ti zaraženi najčešće imaju slabe simptome i šire dalje infekciju. Već smo imali situaciju da je došlo do toga ne zbog sajma i smeštaja, već su roditelji oboleli, babe i dede ne smeju da čuvaju i nastaje problem. Na kraju smo dete odvezli uz saglasnost majke, mislim kod ujaka ili nekog drugog od rodbine.

GDE ĆE DETE AKO JE RODITELJ ZARAŽEN I MORA NA SAJAM?

"Ako deca nisu pozitivna ne idu u izolaciju, ako jesu, zavisi gde će zbog starosnog doba. Biće teško kada se pojave takve situacije, mi smo ljudi i znamo koliki je to problem kad su roditelji zaraženi gde će dete i to", rekao je Kon.

Ako nije do sada bilo očigledno, sada stručnjaci kažu: NE lekove na svoju ruku!

Dodao je da osoba koja ode u izolaciju štiti svoju porodicu, jer dok je osoba, pozitivna na korona virus, u svom stanu "mora da ima posebne uslove", koji, kako je ocenio, "nisu za sada bili dovoljni".

"Mora da ima zasebnu sobu i da se potpuno izoluje od ostatka porodice. Naša iskustva pokazuju da to ne ide baš tako, jer se virus širio iako se osoba izolovala u drugoj sobi", naveo je Kon.

Možemo li se ponovo zaraziti koronom? OVO je odgovor stručnjaka!

Kon je kazao da se dogodio slučaj da su oba roditelja bili pozitivni na korona virus, a da su u tom slučaju lekari, uz saglasnost majke, dete odvezli u unutrašnjost Srbije kod nekoga od rođaka.

On je to rekao odgovarajući na pitanje novinara šta će se desiti ukoliko bi na taj virus bila pozitivna osoba koja je samohrani roditelj ili ukoliko bi oba roditelja bila pozitivna - da li bi bili hospitalizovani i šta bi se dogodilo sa decom.

Izvor: RTS, Mondo, Medik