filteri close
Objavljeno: 24.03.2020. Image source: Foto: Pixabay/Anqa
300x600

Nemojte se igrati lekara, nemojte nagađati, konsultujte sa stručnjacima!

Stručnjaci vas upozoraju: NE UZIMAJTE lekove na svoju ruku, pogotovo ne hlorokvin, jer možete da napravite veću štetu, nego korist!

Kontraindikacije, odnosno štetnost pojedinih lekova, mogu da izazovu mnogo veće probleme, nego što mislite da ćete time da se zaštitite od korona virusa. Pogotovo ovo važi za kardiovaskularne bolesnike!

Možemo li se ponovo zaraziti koronom? OVO je odgovor stručnjaka!

"Čujem da ljudi uzimaju hlorokvin kao preventivu, a to ne sme da se radi, to ne sme da se radi, to nije lek koji se pije tek tako. Još NE POSTOJI registrovan lek za ovu bolest, ovo je nova bolest. Iskustvo kolega iz Kine i Italije govori da neki lekovi imaju efekat, ali za natimalarike obavezno pitajte svoje lekare, nikako na svoju ruku, jer ima kontraindikacije", upozorila je infektolog Ivana Milošević.

U Srbiji do danas 303 zaražena pacijenta. 15 izlečenih. 21 na respiratoru

Posle njenog obraćanja, nadovezao se ministar zdravlja Zlatibor Lončar sa jasnom porukom:

"Medicina nije matematika. Nemojte da uzimate lekove na svoju ruku, zbog nečega što ste pročitali na društvenim mrežama. Razumemo da su svi zabrinuti i da misle - OK, uzećemo par dana neki lek pa će proći, ali posledice mogu biti gore nego da se zarazite virusom!".

Počeće masovno testiranje . Hospitalizacija i pacijenata sa blažom kliničkom slikom

Dodao je i ovo: "Kod nas je tek 15 pacijenata izlečeno, bolest se pojavila pre par meseci. Medicina nije sistem koji će vam u nultom trenutku dati zaključak".

Još jedna jasna poruka je da hronični bolesnici izbegavaju svaki kontakt, a to znači oni sa visokim krvnim pritiskom, sa dijabetesom, srčanim bolestima...

Izvor: RTS