filteri close
Objavljeno: 24.03.2020. Image source: coyot/Pixabay
300x600

Pravilo je bilo: ako preležimo bolest, imuni smo. Da li to važi za kovid-19?

Čitav svet trenutno vodi veliku bitku sa virusom korona. U Srbiji je preko 300 zaraženih, nažalost zabeležena su tri smrtna slučaja, ali je 15 osoba izlečeno.

Ono što sigurno svakoga zanima je da li se ovaj virus vraća, odnosno može li ponovo da zarazi nekoga ko ga je već "preležao".

U Srbiji do danas 303 zaražena pacijenta. 15 izlečenih. 21 na respiratoru

To pitanje bilo je postavljeno na konferenciji za medije tokom koje su govorili lekari i članovi kriznog štaba Predrag Kon, Ivana Milošević i Darija Kisić Tepavčević.

Počeće masovno testiranje . Hospitalizacija i pacijenata sa blažom kliničkom slikom

"Suviše je rano da možemo da kažemo bilo šta. Ono što je sigurno, naši bolesnici koji su izlečeni, otišli su kućama u odličnom stanju", istakla je infektolog Ivana Milošević.

Evo jedne lepe vesti: Čačanin se IZLEČIO od korone!

"Što se imuniteta tiče, kod Sarsa1 je utvrđeno da može, a ovo je Sars2 i vrlo je moguće da može doći do toga, ali ne znači da će iste godine, ista infekcija i tako dalje, da ne spekulišemo", kazao je epidemiolog Predrag Kon, a doktorka Darija Kisić Tepavčević dodala:

"U Kini su zabeležene reinfekcije, ali nisu bili pouzdani testovi, zato insistiramo na tom centralizovanom testiranju koje ima najveću validnost".

Izvor: Mondo