filteri close
Objavljeno: 05.03.2021. Image source: Pixabay/Candid_Shots
300x600

Čeka nas zatvoreni vikend

Prema najnovijim informacijama, u Srbiji je u poslednja 24 sata registrovan 4.071 novozaraženi od 15.774 testiranih uzoraka, a nažalost, preminulo je još 17 osoba.

Na respiratorima se trenutno nalazi 166 pacijenata.

U našoj zemlji je od početka epidemije registrovano 478.878 zaraženih virusom korona, a broj preminulih je 4.525.

Ukupno su testirana 3.018.254 uzorka.

U subotu će sve u Srbiji raditi do podne (12h), a u nedelju će biti sve zatvoreno, osim apoteka i prodavnice sa prehrambenom robom.

"Na skijalištima i planinama tokom vikenda neće raditi ništa što je povezano sa kafićima, nikakve prodavnice. U subotu će u gradovima sve zbog zadušnica raditi do 12, a posle 12 sati do ponedeljka u 6 radiće samo prodavnice hrane, lekova i goriva", saopštio je dr Predrag Kon i naveo da će sledeći sastanak biti održan u utorak.

Odlučeno je i da od ponedeljka na onlajn nastavu prelaze srednje škole.

Kon je još jednom podvukao da je jedini put i jedini izlaz iz trenutne situacije vakcinacija:

"Ako budemo išli samo na zatvaranja vrtećemo se u krug. Zatvaranja su neophodna, medicinski deo je ostao pri svome, ali moramo da idemo dalje i da ovaj posao završimo do kraja", rekao je Kon i naglasio da ljudi moraju da shvate da se ogromna energija ulaže u to da se spreči zaražavanje.

Kon je ukazao da da ulazimo u sledeću fazu vakcinacije i da će sve više građana biti pozivano na vakcinaciju. Prema njegovim rečima, samo je vakcina barijera koja može zaustaviti širenje virusa.

Ukazao je da je imunitet koji se dobija vakcinom veći od onog koji se stvara kod lica koja su preležala bolest, podsećajući da asimptomatski oboleli nemaju krajnji imunitet. Zbog toga se, posebno za rizične grupe, preporučuje vakcinacija, naglasio je Kon.

Govorio je i o onima koji se osećaju "da su izvan zakona" i da se "ima utisak čak i namernog otpora".

"Osnovni protivnik jeste virus i moramo da nađemo način da se izborimo sa tim virusom, pa makar i ovako sekvencijalno, koliko god to izgleda teško", kazao je.