filteri close
Objavljeno: 10.10.2021. Image source: Foto: Pixabay/klimkin
300x600

Većina nas zna koliko je važno brinuti se o zubima - pranje zuba, čišćenje zubnim koncem i dobra zubna higijena dva puta dnevno mogu pomoći da naš osmeh izgleda dobro i umanji potrebu za skupim stomatološkim intervencijama.

Ali da li ste znali da problemi sa zubima mogu biti i pokazatelj problema u ostatku tela?

Promena boje zbune gleđi

Beli zubi blistavi zubi mogu učiniti čuda za naše samopouzdanje. Ako su vam zubi požuteli, možda se nećete osećati toliko privlačno kao ranije.

Međutim, to je više kozmetičko pitanje. Najčešći uzrok žutanja zuba je starenje ili mrlje od hrane i pića. "Iako nije fizički ugodan, ovaj problem ne ukazuje na druge probleme sa telom."

Loš zadah

Svi smo povremeno propustili pranje zuba ili popili previše kafe, a većina nas će osetiti potrebu da popije čaj od nane pre sastanka kako bismo osvežili dah. Ali da li bi loš zadah mogao biti znak nečeg drugog?

Ovo je najgore piće za belinu vaših zuba, a nije ni vino ni kafa

Loš zadah obično je uzrokovan lošom oralnom higijenom, a dolazi od naslaga plaka i ostataka hrane zaglavljenih između zuba. To takođe može ukazivati i na to da ste malo dehidrirani ili pod stresom. Drugi uzroci lošeg zadaha uključuju dijete sa niskim sadržajem ugljenih hidrata, hrkanje ili čak konzumaciju alkohola.

Međutim, ako redovno patite od lošeg zadaha, to može biti znak dijabetesa, pa obavezno porazgovarajte sa svojim stomatologom ili lekarom ako ste zabrinuti zbog ovog simptoma.

Bolesti desni

Ako vam desni redovno krvare nakon pranja zuba, to može biti znak bolesti desni. Simptomi bolesti desni takođe uključuju loš zadah i loš ukus u ustima. Ako se ne leči, bolest desni takođe može dovesti do povlačenja desni, crnih trouglova između zuba, pa čak i do gubitka zuba.

Ali bolest desni takođe može dovesti do ozbiljnijih stanja u ostatku tela. Postoji mnogo veza između bolesti desni i sistemskog zdravlja, a glavne su bolesti srca, dijabetes, Alchajmerova bolest i COVID-19. Sve je to zbog sposobnosti bakterija u ustima da se transportiraju u krvotok.

7 ključnih saveta za lepe i zdrave zube

Osim toga, neki lekovi, uključujući fenitoin (lečenje epilepsije) i blokatore kalcijumovih kanala (obično se koriste za lečenje visokog krvnog pritiska) mogu izazvati prekomerni rast desni. Važno je da ne prestanete sa uzimanjem lekova bez lekarskog saveta, ali razgovarajte sa svojim farmaceutom ili lekarom ako ste zabrinuti za stanje svojih zuba i desni.

Uporni čirevi u ustima

Čir u ustima može biti veoma neprijatan i većina nas povremeno pati od toga. Međutim, ako redovno dobijate čireve ili im je potrebno mnogo vremena da zacele, to bi mogao biti znak da se nešto drugo dešava iza scene.

Čirevi u ustima mogu biti uzrokovani nedostatkom ishrane, posebno nedostatkom vitamina B12 ili gvožđa. Mogu biti i posledica stresa, hormonskih promena, određenih lekova ili čak celijakije koja može dovesti do nedostatka vitamina i minerala.

Osim toga, ako patite od čira u ustima koji se ne prolazi nakon nekoliko nedelja, vreme je da zakažete pregled kod lekara. Čireve koji ne zarastu nakon tri nedelje trebalo bi pregledati jer bi potencijalno mogli biti kanceri.

Erodiranje gleđi

Erozija zuba ili gubitak gleđi mogu biti ružni, pa ako vas brine nešto, vredi otkriti uzrok. Često je uzrokovana visokim unosom kisele hrane, uključujući alkohol. Međutim, ova vrsta erozije može biti uzrokovana i zdravstvenim stanjima, uključujući škrgutanje zubima, gorušicom i želudačnom kilom. To takođe može biti znak poremećaja u ishrani poznatijeg kao bulimija.

Održavanje zdravlja usta

Iako ne uživaju svi u odlasku kod zubara, ako patite od bilo kakvih problema sa zubima ili ustima, važno je da ih što pre započnete sa lečenjem. Mnogi stomatološki problemi mogu se spriječiti ili umanjiti dobrom oralnom higijenom i redovnim stomatološkim pregledima. Zanemarivanje zuba može dovesti do pogoršanja problema.

Na primer, krvarenje desni može dovesti do gingivitisa - upale desni, koja se može popraviti dobrom oralnom higijenom. Međutim, ako se ne leči, to bi moglo dovesti do parodontitisa, što je nepovratno oštećenje uzrokovano bakterijama u plaku.

13 razloga da koristite sodu bikarbonu!

Propadanje zuba često je uzrokovano lošim izborom hrane i pića, ali ako se to ne menja, to može dovesti do plombiranja, lomljenja zuba, lečenja i vađenja korenskih kanala. U ekstremnim okolnostima može doći i do gubitka kostiju. Bakterije uključene u bolest desni ne samo da utiču na meka tkiva (desni), već mogu izazvati i gubitak kostiju.

Dakle, ako ste u iskušenju da s vremena na vreme preskočitepranje zuba  ili znate da ste preterali sa gaziranim pićima, vredi zapamtiti da brigom o zubima pomažete i u održavanju zdravlja tela.