filteri close
Objavljeno: 11.07.2023. Image source: Printscreen/TikTok
300x600

Dermatolog upozorio na posledice, stručnjaci ne mogu da veruju

Na društvenim mrežama često se nalaze preporuke koje mogu pomoći u rešavanju raznih problema i unaprediti svakodnevicu. 

Ali, pre nego što rešite da probate neke nove trendove koji utiču na vaše telo, bilo bi najbolje da se prvo konsultujete sa lekarima, jer mogu biti više štetni nego korisni.

Na TikToku se nedavno pojavio metod za brže dobijanje tena pomoću piva. Kako različiti video zapisi pokazuju, dovoljno je da sipate pivo direktno na kožu i potom se izlažete sunčevim zracima.

Ipak, dermatolog iz gradske klinike Klivlenda, dr Šilpi Ketarpal, upozorio je da pokušaj da se dobije ten pomoću piva može izazvati veoma negativne efekte na vašoj koži.

Preporuke za ishranu leti - Oglasio se Institut za javno zdravlje sa smernicama

"Bio sam zaprepašćen. Zašto bi neko to uradio? Mislim, pored svega što znamo o izlaganju ultraljubičastim zracima i izlasku napolje bez kreme za sunčanje. Zašto bi nanosili nešto lepljivo i neuredno po celom telu", izjavio je dermatolog.

On naglašava da pivo može zapravo da spreči kožu da diše, što bi moglo da vas učini osetljivijima na toplotni udar i dehidraciju. Pored toga, ostavlja vašu kožu nezaštićenom od štetnih sunčevih zraka.

Katrin Kliford, suosnivač humanitarne organizacije za podizanje svesti o raku kože u Velikoj Britaniji Skcin, bila je šokirana kada je čula.

"Teško mi je da poverujem da ova ludost postoji. Ovo je izuzetno opasan takozvani 'trend' sa potencijalno vrlo ozbiljnim posledicama. Šteta od sunca je kumulativna, neopoziva i direktni uzrok 90 odsto najčešćeg raka u Velikoj Britaniji. Ljubitelji tamnjenja svih vrsta su ozbiljno ugroženi od razvoja svih vrsta raka kože, a opekotine od sunca su snažno povezane sa razvojem melanoma - najozbiljnijim oblikom bolesti koji ugrožava život".

Gospođa Kliford je upozorila da je rak kože nesrazmerno visok među mladima i da je jedan od najsmrtonosnijih karcinoma u starosnoj grupi od 15 do 34 godine - ista grupa koja na internetu izgleda prihvata ovaj trend.

"S obzirom da će jedna od pet osoba u Velikoj Britaniji razviti rak kože - ovakav štetan sadržaj bi trebao biti zabranjen i TikTok bi trebao iskoristiti priliku da edukuje svoje korisnike i podigne svest o globalnom problemu javnog zdravlja".

Kako bi trudnice trebalo da se ponašaju tokom vrelih dana?

Oboje savetuju da u potpunosti izbegavamo ovaj trend i da postoje mnogo bolji načini, ako želimo da ubrzamo proces tamnjenja naše kože. Bolja opcija su popularne kreme za tamnjenje, ali ako želimo da se zaštitimo od sunčevih zraka, najbolje bi bilo da koristimo standardne kreme za sunčanje.