filteri close
Objavljeno: 02.07.2020. Image source: Medik.rs
300x600

U poslednja 24 sata u Srbiji je testirano 9.013 osoba.

Kod 359 testiranih registrovano je prisustvo koronavirusa, što je više od 3,9%.

Broj aktivnih slučajeva trenutno je 1.996, dok se 81 pacijent nalazi na respiratoru.

U poslednja 24 sata preminulo je šest osoba.

Najviše zaraženih je iz Beograda.

KORONA: Maske i letnje temperature – ipak, izdržite!

Direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović rekao je za RTS da može da oceni da je klinički situacija veoma ozbiljna.

Kako je rekao, veliki broj bolesnika ima ozbiljne kliničke slike i sve je više pacijenata koji zahtevaju različite oblike ventilacije.

Zbog velikog broja zaraženih, kliničko-bolnički centri Zvezdara i Zemun potpuno se vraćaju u kovid sistem.

Lončar je, na današnjem sastanku sa direktorima kovid bolnica, naveo da će za vikend kompletna Zemunska bolnica biti pretvorena u kovid bolnicu, kao i da će tu biti prijemno-trijažna služba koja će imati infektologa.

On je rekao i da se za vikend prazni i Institut za ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica" kako bi od sledeće nedelje bila na raspolganju za prijem kovid pacijenata.

VAŽNO: 9 preporuka iz Batuta koje su trenutno ključne za svakoga od nas

Vlada Republike Srbije je na jučerašnjoj sednici propisala posebne mere zaštite stanovništva od zarazne bolesti kovid 19 u onim jedinicama lokalne samouprave u kojima je zbog epidemije proglašena vanredna situacija.

Vlada je, između ostalog, kako se ističe u saopštenju, odlučila da se u ovim lokalnim samoupravama zabrani okupljanje u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet lica, ako nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite, a neće biti moguće ni organizovanje svečanosti, kao ni sportskih i zabavnih manifestacija.

„Ograničen je rad ugostiteljskih objekata od 7 do 20 časova. Kada je reč o predškolskim i obrazovnim ustanovama, neophodna je puna primena svih preventivnih mera. U obrazovnim ustanovama biće odložena okupljanja, a prijemni i drugi ispiti biće sprovedeni uz primenu svih mera lične zaštite (fizička distanca od dva metra, obavezno nošenje maske i rukavica). Korišćenje otvorenih i zatvorenih bazena, spa i velnes centara za sada nije moguće, ali će uz sprovođenje mera zaštite (maske i rukavice) i dalje raditi kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, fitnes centri i teretane”, navedeno je u saopštenju Vlade.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na preporuku Kriznog štaba trebalo bi večeras tokom gostovanja na RTS-u da saopšti najnovije, oštre mere za Beograd zbog koronavirusa, prenosi B92.

Kovid 19 : Evo kada su ljudi najzarazniji

SZO saopštila je da je 60 odsto, od 10 miliona obolelih širom sveta, registrovano u junu, što, upozorila je, pokazuje da se epidemija pogoršava, a ne da slabi.

U svetu je do sada od koronavirusa obolelo više od 10,8 miliona ljudi.

Izlečeno je više od 6 miliona, dok je preminulih - preko 519.700.

Izvor: RTS, B92, Medik