filteri close
Objavljeno: 30.06.2020. Image source: Ben_Kerckx/Pixabay
300x600

Svedoci smo toga da je korona i te kako među nama uprkos sve višim temperaturama.

Sa dolaskom leta i sve većim vrućinama, postavlja se pitanje koji je najbolji način da ostanemo odgovorni prema sebi i drugima i pridržavamo se pravila o nošenju maski, uprkos vrućini i savetima o ogrnaičenju korišćenja klima uređaja u zatvorenim prostorijama.

Nema izgovora

Prvo pravilo glasi – iako o novom virusu znamo veoma malo, brojne studije su pokazale da nošenje maski značajno usporava tok epidemije i smanjuje mogućnost širenja zaraze.

Dakle – malo neprijatnosti koju tokom toplih dana osećamo nemerljiva je sa koristima i značajem koje nošenje maski ima za nas i ljude koji nas okružuju.

Nauka tvrdi: Maske štite od virusa čak 60%

Takođe, nikako nemojte zaboraviti da nošenje maski podrazumeva da nam i usta i nos budu pokriveni.

Ovo upozorenje posebno se odnosi na ljude koji rade ili borave u zatvorenim prostorima, poput prodavnica, ili vozila gradskog prevoza.

Dakle, nema opuštanja, ni olakšica, poput privremenog oslobađanja nosa ili ustiju tokom boravka u zatvorenom – inače maska gubi svoj smisao, a korona nastavlja da se širi i ubija ljude koji su joj najpodložniji.

Odgovarajući materijal

Dalje, iako različiti stručnjaci pribegavaju različitim savetima o preporučljivim tipovima maski, hirurške maske su najprozračnije, te će većini ljudi upravo one biti i najprijatnije za nošenje tokom letnjih meseci.

Sa druge strane, brojni centri za prevenciju poručuju da je nabolji material za pravljenje zaštitnih maski – 100% pamuk, koji je takođe i najprijatniji i najzdraviji za kožu tokom letnjih meseci.

Svetska zdravstvena organizacija izmenila preporuke o nošenju maski

Ukoliko nosite platnenu masku, birajte prijatan material, višeslojnu masku što svetlijih boja.

Maske i vrućina

Uz sve ovo, tokom perioda toplog vremena znoj se pokazuje kao problem koji takođe treba imati u svesti.

Ako maska postane vlažna od znoja, njena sposobnost zaustavljanja virusa se smanjuje.

Masku koja iz bilo kog razloga postane vlažna treba odmah zameniti novom.

Rok trajanja pojedinih maski - svega 2 do 3 sata!

Zbog toga je dobra ideja da, ukoliko izlazite iz kuće, uvek pri ruci imate rezervnu masku.

Takođe, trudite se da ograničite vreme koje provodite u prostorijama u kojima je neophodno nositi masku.

Ukoloko osetite otežano disanje tokom nošenja maske po vrućini, distancirajte se od ljudi, sklonite se u hlad, pomerite nakratko masku sa usana i nosa i pokušajte da se malo odmorite, kontrolišući disanje i unoseći dovoljno tečnosti.

Praktični vodič: Kako da vam ne magle naočare dok nosite masku

Jedan od načina da što bezbrižnije uživate u toplim danima jeste da birate mesta na otvorenom na kojima nema gužve. U parku ili šumi, na distanci od drugih ljudi, možete šetati i disati bez maske, jačajući pritom i svoj imunitet boravkom na svežem vazduhu.