filteri close
Objavljeno: 19.05.2020. Image source: iira116/Pixabay
300x600

Lična odgovornost svakoga od nas ključna je u periodu u kome polako izlazimo iz epidemije virusa kovid-19.

U većini evropskih zemalja mere su sve blaže, ali ispravno i odgovorno korišćenje zaštitne opreme, pre svega - maski, jedna je od vodećih tema u borbi protiv nevidljivog neprijatelja.

Maske se preporučuju, ili su čak obavezne (u zavisnosti od zemlje do zemlje) u zatvorenim prostorima, posebno u objektima poput prodavnica, tržnih centara, gradskog prevoza, frizerskih i kozmetičkih salona i slično.

Rok trajanja pojedinih maski - svega 2 do 3 sata!

Nedavno istraživanje naučnika u Hongkongu, sprovedeno na hrčcima, pokazalo je da upotreba zaštitnih maski bitno smanjuje širenje koronavirusa.

Kako je preneo RTS, eksperiment je izveden pod vođstvom profesora Juen Kvon Junga, priznatog stručnjaka za koronavirus, tako što su naučnici stavili kaveze s prethodno zaraženim hrčcima blizu kaveza u kojima su bile zdrave životinje.

Između kaveza su, uz strujanje vazduha od zaraženih životinja ka zdravima, bile postavljene hirurške maske, a rezultati su pokazali da je prenos virusa bio smanjen za više od 60% kada su kavezi bili odvojeni maskama.

ANTI-KORONA PRAVILNIK za svako domaćinstvo

Dve trećine zdravih hrčaka je zaraženo za sedam dana kada su maske uklonjenje, a stopa zaraze pala je na malo više od 15% kada su maske stavljene na kavez zaraženih i na 35% kod zdravih životinja.

„Jasno je da je najvažnije da zaražene osobe, bez obzira da li su asimptomatski i simptomatski slučajevi, nose maske”, naglasio je profesor Juen Kvon Jung obraćajući se novinarima.

Izvor: RTS, Medik