filteri close
Objavljeno: 05.01.2023. Image source: Pixabay
300x600

Lekar savetuje šta je najbolja prevencija za ovo proleće u sred zime

Proleće usred zime utiče na naš organizam. Prof. dr Predrag Mitrović kardiolog Urgentnog centra Srbije, objasnio je kako da zaštitimo svoj organizam.

Svakog dana Urgentni centar primi oko 600 pacijenata. Ko su pacijenti koji najčešće traže pomoć?

"Za ove praznične dane bilo je mnogo više mehaničkih povreda, tuča, prejedanja, prekomernog unosa alkohola, kao i bolesti koje se javljaju zbog nedovoljnog sna", rekao je prof. Dr Predrag Mitrović za RTS.

Ističe da temperatura vazduha koja nije očekivana u ovom periodu godine utiče na pacijente koji su obično u ovo doba godine stabilni zdravstveno. Poremećaji pritiska i temperature vazduha utiču na naš organizam. Nekontrolisano raste krvni pritisak, a tu je i pogoršanje astme, plućnih bolesti, infarkti miokarda.

"Hipertenzija dominira kada su u pitanju kardiovaskularne bolesti. Okidači kod srčanih bolesnika su vremenski uslovi koji se menjaju tokom dana. Treba pratiti savete lekara. Brzina prilagođavanja organizma na ove vremenske prilike je individualna. Prosek ne postoji, treba kontrolisati pritisak češće, a terapiju ne treba smanjivati na svoju ruku", rekao je profesor Mitrović.

Napominje da je bol, bilo koje vrste u našem organizmu najava da nešto nije u redu. Treba odmah potražiti lekarsku pomoć. Savet je više odmora, manje hrane i dosta sna.