filteri close
Objavljeno: 31.01.2024. Image source: Medik AI
300x600

Postoji pet oblika ovog poremećaja, od kojih je načešći autizam

Pervarzivni razvojni poremećaj (PRP) karakterišu problemi u društvenoj interakciji i komunikaciji. PRP se javlja već u najranijem detinjstvu (prvoj ili drugoj godini života). Uzroci nisu još utvrđeni sa potpunom sigurnošću-mogu biti genetske anomalije, neurološki problemi, komplikacije u trudnoći,poremećaji metabolizma...)

Postoji pet oblika PRP:

1. Autizam

Autizam pogađa 10-15 od 10000 dece u svetu i to 3-4 puta više dečake nego devojčice.

Karakterišu ga problemi u verbalnoj i neverbalnoj komunikaciji, ograničena ili atipična društvena interakcija, stereotipno ponašanje...

Rani znaci autizma kod dece:

1. Izbegavanje kontakta očima
2. Mahanje rukama ili ponavljani gestovi
3. Ponavljanje fraza 
4. Pojačana osetljivost ili senzorna averzija 
5. Dete gleda/ispituje igračke umesto da se igrate sa njima/opsednuto samo delovima igračke(ne vozi automobile, nego okreće točkove)
6. Dete se igra samo (odbija društvo druge dece)
7. Nedostatak interesovanja za igru pretvaranja
8. Opsesivna interesovanja
9. Ne reaguje na svoje ime
10. Stereotipno ponašanje
11. Gubitak jezičkih ili društvenih veština
12. Nema pokazni gest

*Napomena: Deca u razvoju prolaze kroz različite faze, pojava nekog od ovih simptoma ne znači nužno autizam. Ukoliko sumnjate u ponašanje deteta, prvo se obratite svom pedijatru.

2. Nespecifični pervarzivni razvojni poremećaj

3. Aspergerov sindrom

Nespecifični pervarzivni razvojni poremećaj i Aspergerov sindrom se uglavnom kasnije detektuju. Karakterišu ih problemi u društvenoj interakciji (bez poremećaja u govoru i intelektualnom razvoju. Interesovanja su ograničena, a ali mogu biti i natprosečna u određenim oblastima (muzici, matematici, programiranju...)

4. Retov sindrom

Retov sindrom je složen neurološki poremećaj koji se javlja samo kod ženskog pola i traje celog zivota. Obolele su teško i višestruko ometene i u pogledu svih svojih potreba potpuno zavise od drugih.

5. Dezintegrativni poremećaj u detinjstvu

Sličan je autizmu, ali se dete do 3. ili 4. godine ponaša tipično, a onda odjednom dolazi do gubitka jezičkih, socijalnih i drugih veština.


Reference:

https://www.rettsyndrome.eu/me...

https://www.cdc.gov/ncbddd/aut...

https://www.nhs.uk/conditions/...