filteri close
Objavljeno: 21.02.2021. Image source: Candid_Shots/Pixabay
300x600

Posledice masovne vakcinacije ćemo osetiti tek sredinom marta

Prema najnovijim informacijama, u Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 2.518 novozaraženih, što je blagi porast u odnosu na jučerašnjih 2.442, a od posledica virusa korona preminulo je još 16 osoba.

Na respiratorima se trenutno nalazi 151 pacijent, a u bolnicama je 3.569 kovid pacijenata.

U našoj zemlji do sada je registrovano 436.640 slučajeva virusa korona, a broj preminulih popeo se na 4.337.

U poslednja 24 sata testirano je 10.266, a ukupno 2.846.122 uzorka.

Avion je stigao nešto pre 8.00 časova na beogradski aerodrom, koji su na aerodromu dočekali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Radi se o 150.000 doza vakcine protiv korona virusa AstraZeneka., poznatiju još i kao "Oksfordsku vakcinu".

"Ovo što je jutros stiglo znači još 150.000 vakcinisanih. Pored Emirata, jedini smo koji imaju više vakcina na raspolaganju", rekao je Vučić novinarima na aerodromu.

Vučić je naveo da je cena ove vakcine najpovoljnija i one će već od sutra biti dostupne građanima. On je podsetio i da se najveći deo Evrope pretplatio na tu vakcinu.

"Molim građane Srbije da se ne opuštaju, još nismo postigli mnogo iako su naši brojevi po pitanju vakcina veliki", rekao je Vučić.

Navodeći primer Velike Britanije, Vučić je rekao da se sada vidi drastičan pad brojeva kada se radi o korona virusu u toj zemlji, iako su se mučili sa brojkama kada je krenula masovna vakcinacija u toj zemlji.

Vučić je naveo da ocenjuje da će Srbija osetiti efekte masovne vakcinacije oko sredine marta.

Upitan o kovaks programu, predsednik Srbije je rekao da je taj program značajan za našu zemlju, ali da će dok on dođe, Srbija do tada već imati revakcinisano više od milion građana.  Vučić je dodao da se nada da će prve isporuke vakcine iz kovaks programa biti sredinom marta.  

Predsednik Srbije je za RTL u četvrtak rekao da će Srbija uskoro biti prva u Evropi po vakcinaciji, dok je po broju revakcinisanih sada već prva.