filteri close
Objavljeno: 24.04.2022. Image source: Foto: Pixabay/blende12
300x600

U vremenima neizvesnosti i opasnosti, ljudi često koriste rituale da smanje stres i kontrolišu svoje okruženje. 

Naučne studije pokazuju da strukturirane i ponavljajuće radnje uključene u praznične rituale mogu delovati kao tampon protiv anksioznosti čineći naš svet predvidljivijim mestom.

Predvidljivost proslave praznika podstiče smanjenu anksioznost stvarajući udobnost i sigurnost posebno za mlađe članove porodice. Kada slavimo praznike, to može ukloniti strepnju od nepoznatog i nepredvidivog. Tradicije su divan način da članovi porodice pruže jedni drugima osećaj jedinstva i pripadnosti.

Prednosti proslave praznika mogu se osetiti ne samo u ličnom životu i u porodici, posebno za decu, već i na poslu. Odvajanje nekoliko minuta u toku radnog vremena da kolege obeleže praznik kratkim motivacionim govorom ili malom zakuskom može učiniti čuda da podstakne moral zaposlenih i kasniju produktivnost.

Moć prazničnih rituala

Praznični rituali su toliko moćni jer mi aktivno učestvujemo u proslavi. Oni takođe imaju mnogo senzornih elemenata - miris hrane, gledanje upaljenih sveća, slušanje molitve, ples u ritmu muzike, degustacija omiljenih jela koja s ljubavlju prave članovi porodice. Ova čulna bujnost pomaže u stvaranju trajnih sećanja na posebne prilike i obeležava ih u našem sećanju kao događaje vredne negovanja.

Svaki put kada napravimo čestitku za Dan zaljubljenih, ukrasimo jaja za Uskrs, okitimo jelku za Novu godinu ili uživamo u parčetu torte za nečiji rođendan - naš mozak pozitivno reaguje. Zbog toga je važno održavati rituale povezane sa proslavama.

Kako se odmoriti od posla (i zašto nam je taj odmor toliko potreban)