filteri close
Objavljeno: 04.07.2024. Image source: Medik
300x600

Kako se depresija, anksioznost i kognitivne disfunkcije mogu javiti kao rani znakovi multiple skleroze i utjecati na život

Multipla skleroza (MS) je kompleksna autoimuna bolest koja napada centralni nervni sistem, prvenstveno utičući na mozak i kičmenu moždinu. 

Iako su simptomi MS-a kao što su slabost u udovima, problemi sa vidom i ukočenost dobro poznati, manje je poznato da psihijatrijski problemi često mogu biti prvi, a ponekad i najraniji znakovi ove bolesti.

Mnogi pacijenti sa multiplom sklerozom prijavljuju da su imali psihijatrijske probleme pre nego što su doživeli bilo kakve fizičke simptome.

MULTIPLA SKLEROZA: Dokle se stiglo sa istraživanjima?

Depresija, anksioznost i kognitivne disfunkcije su među najčešćim ranijim simptomima. Ovi problemi često mogu biti toliko ozbiljni da utiču na svakodnevni život i funkcionisanje.

Istraživanja sugerišu da postoji nekoliko razloga zbog kojih se psihijatrijski problemi javljaju kod pacijenata sa MS-om. Prvo, MS izaziva upalu i oštećenje nervnih vlakana u mozgu, što može direktno uticati na emocionalno i kognitivno stanje osobe. Drugo, dijagnoza MS-a i suočavanje sa neizvesnom budućnošću može izazvati visoke nivoe stresa i anksioznosti, što dodatno pogoršava psihijatrijske simptome.

Depresija je izuzetno česta među pacijentima sa MS-om. Neki istraživači smatraju da je depresija kod MS-a povezana sa upalnim procesima u mozgu. Takođe, anksioznost se često javlja zbog nepredvidive prirode bolesti i straha od budućih napada. Ovi problemi mogu biti pogoršani nedostatkom podrške i razumevanja od strane okoline.

16 ranih simptoma MULTIPLE SKLEROZE na koja morate obratiti pažnju

Pored emocionalnih simptoma, mnogi pacijenti sa MS-om doživljavaju kognitivne probleme kao što su poteškoće sa pamćenjem, koncentracijom i donošenjem odluka. Ovi simptomi mogu biti suptilni u početku, ali vremenom postaju sve izraženiji. Kognitivne disfunkcije mogu značajno uticati na profesionalni i društveni život osobe.

Važno je da osobe sa ranim psihijatrijskim simptomima potraže pomoć što je pre moguće. Rano prepoznavanje i dijagnoza MS-a mogu značajno poboljšati kvalitet života pacijenata. Neurolozi i psihijatri često rade zajedno kako bi pružili sveobuhvatan tretman koji uključuje medikamente, terapiju i podršku.

Podrška porodice, prijatelja i zajednice igra ključnu ulogu u upravljanju psihijatrijskim simptomima MS-a. Razumevanje i empatija mogu značajno smanjiti stres i anksioznost, poboljšavajući emocionalno stanje pacijenta. Takođe, grupe za podršku i organizacije za MS pružaju dragocene resurse i informacije.

Psihijatrijski problemi su često prvi znakovi multiple skleroze, ali sa pravovremenim prepoznavanjem i adekvatnim tretmanom, moguće je upravljati ovim simptomima i poboljšati kvalitet života. Ako vi ili neko koga poznajete doživljava emocionalne ili kognitivne probleme, nemojte oklevati da potražite stručnu pomoć. Razumevanje i podrška su ključni u ovoj borbi.