filteri close
Objavljeno: 23.08.2022. Image source: Pixabay
300x600

Virusolog otkriva koji je soj dominantan trenutno

U Srbiji su u poslednja 24 sata registrovana 4.994 nova slučaja koronavirusa od 15.983 testiranih uzoraka, a preminulo je 16 osoba.

Na bolničkom lečenju nalazi se 711 pacijenta od kojih su 33 na respiratoru.

Da podsetimo, u Srbiji su juče registrovana 4.582 nova slučaja koronavirusa od 14.181  testiranih uzoraka, a preminulo je 9 osoba. Na bolničkom lečenju su se nalazila 700 pacijenta od kojih je 33 bilo na respiratoru.

Virusolog Instituta za mikrobiologiju i virusologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu, profesor Ana Banko, izjavila je da je kentaur podvarijanta omikron soja koronavirusa primećena u više od 20 zemalja, ali da zasad ne pokazuje veći kapacitet probijanja imuniteta i da nije sigurno da li bi mogla da postane dominantan.

"Kentaur varijanta virusa je podvarijanta omikrona. Iako do sada nije pokazala veći kapacitet probijanja imuniteta u odnosu na još dominantnu BA.5 podvarijantu, kentaur ima jači afinitet vezivanja za receptore na našim ćelijama. Nejasno je da li bi mogao da preuzme dominaciju od BA.5. Mnogi joj ne daju takve šanse", rekla je Banko za Politiku.

Navela je da je poslednjih dana jedino u Indiji zabeležen porast prisustva kentaur podvarijante, ali je primetila kako njega ne prate značajne promene broja hospitalizovanih.