filteri close
Objavljeno: 12.09.2021. Image source: Unsplash/Mufid Majnun

banner-sidebar

Novi detalji o kovid sertifikatima

Korona virus je u poslednjih 24 časa potvrđen kod još 5.003 osobe. Nažalost, broj preminulih pacijenata je 28.

Broj pacijenata na respiratorima trenutno je 138.

U poslednja 24 sata testirano je 16.098. Trenutno se na bolničkom lečenju nalazi 2.780.

Od početka pandemije u Srbiji je ukupno preminulo 7.548 ljudi.

Dan ranije, podsetimo, testirana su 19.843 građana od kojih je 5.461 bio pozitivan na kovid. Preminulo je 27 pacijenata, a na respiratorima su se nalazila 132 obolela.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović rekao je danas da su epidemiološke mere potpuno jasne i precizne, a da je problem u njihovoj kontroli.

Tiodorović je rekao da kovid sertifikati imaju za cilj da se obezbedi da će onima koji su odgovorni i koji su primili vakcinu odnosno onima koji se kontrolišu testovima ili su preležali bolest sve u sertifikatu biti pouzdano napisano. Naglasio je da će se kovid sertifikati koristiti u unutrašnjim delovima noćnih klubova, barova, restorana i kafića.

Premijerka Ana Brnabić rekla je da se u ovom trenutku razmatra da se polako uvode sertifikati na onim mestima u kojima nije neophodno da građani borave kao što su kafići, restorani i noćni klubovi.

"Što se tiče primedbi da su kovid sertifikati neustavni, tako je. U velikoj meri jesu, ukoliko ih uvodite za neke stvari koje su ljudima neophodne. Ne možete ih uvoditi kao što su to uradile neke druge zemlje, ne znam kako su to radili, mi smo svih ovih dana i nedelja gledali kako je to bilo moguće za, recimo, maloprodajne objekte", rekla je Brnabićeva.