filteri close
Objavljeno: 24.11.2020. Image source: Foto: Pixabay/ArtWithTammy
300x600

Kada vam ni četvrta šolja kafe ne pomaže , pa čak I ceo vikend da spavate ne izgleda vam dovoljno da biste se odmorili od jurcanja za vašim detetom, šta uraditi? Isprobajte ove savete.

Vaše dete je živahno i ne staje. Ili imate nekoliko dece - jedno se bori sa noćnim strahovima, koje budi drugo, a treće je, pa, novorođenče.

Ili zbog pandemije i razbijenih rutina, svi u vašem domaćinstvu više stresiraju i manje spavaju.

Bez obzira na vašu situaciju, isprobali ste sve savete.  Vaša deca su i dalje budna, a vi ste i dalje iscrpljeni.

Takođe se možete osećati veoma frustrirano - a možda čak i pomalo bespomoćno i beznadežno (razumljivo!).

San je osnovna čovekova potreba. Bez obzira na vašu specifičnu situaciju, postoji mnogo načina na koje možete pojačati energiju i uživati u većem (ili barem mirnijem) snu. Evo kako.

Poradite na tome da se više naspavate

Iako su dani spavanja do podneva relikvija iz drugog života, uz neko promišljeno planiranje, napokon možete imati malo mira.

Shvatite značaj sna

Često odbacujemo značajne blagodati spavanja, što nas dovodi do toga da budemo do kasno na društvenim mrežama ili vrteći se po kući. Razmislite o tome kako nedostatak sna zaista utiče na vas.

Patite od nesanice? Ove napitke OBAVEZNO probajtepre spavanja!

Utiče na vaš fokus, vašu sposobnost da se dobro prilagodite potrebama vaše dece i vašu toleranciju i otpornost na male probleme tokom dana. Kumulativno, suptilno troši motivaciju, veze sa sobom i drugima i vašu ukupnu sposobnost da uživate u svom svakodnevnom životu.

Iako ovo zvuči depresivno, postoji i dobra strana: Shvatanje važnosti sna navodi vas da mu date prioritet, što vam pomaže da se oslobodite manje važnih zadataka i aktivnosti.

Zato ostavite sređoivanje ili ribanje za sutra, a malo ranije utonite u san kad god možete.

Isplanirajte sistem podrške

Može li vam sistem podrške pomoći da se više naspavate ili odmorite? Na primer, imate li člana porodice, prijatelja ili komšiju koji može navratiti na sat vremena i omogućiti vam da malo odspavate?

Uz trenutne nedoumice, možda ćete morati da budete kreativni da bi ovaj savet bezbedno funkcionisao.

Loš san ozbiljno utiče na rad srca

Razmislite da li možete da organizujete da vam neko od prijatelja izvede bebu u šetnju kolicima po komšiluku. Ili možda omiljeni član porodice može da zakaže video ćaskanje sa vašim predškolcem za zajedničko čitanje knjiga. Možete ostati u istoj sobi i odmoriti oči dok neko vreme neko drugi ga zabavlja.

Isprobavajte različite pristupe

Razmislite o privremenoj promeni koju možete učiniti da bi noći postale malo lakše.

Na primer, ako imate nekoliko dece, smestite ih u jednu sobu kako bi ih dežurni roditelj lako mogao kontrolisati na istom mestu.

Povećajte šanse za dobar san

Ako ne možete da povećate broj sati spavanja, i dalje možete da kontrolišete vreme u koje ste zaista mirni - i da sebi pomognete da brže zaspite.
Da bi to uspeli, treba da praktikujete kratke rutine pred spavanje zbog kojih ćete se osećati smireno i opušteno nasuprot izvršavanja zadatka koji izazivaju stres (poput čitanja štampe i uznemirujućih naslova).

Za neke ljude to može biti gledanje omiljene emisije dok pijuckaju topli čaj. Za druge bi to mogla biti topla kupka i dobra knjiga.

Upravljanje svakodnevnom iscrpljenošću

Podizanje energije ne zahteva složene strategije; male i jednostavne prakse - poput onih u nastavku - mogu vam pomoći da ostanete prisutni sa svojom decom, obavite stvari i osećate se dobro.

Prilagodite svojim osnovnim potrebama

Jednostavno održavanje hidratacije i unošenje dovoljno hranljivim materija može vam podići energiju, jer dehidracija i prazan stomak mogu uticati na osećaj iscrpljenosti.

Ako zaboravljate da jedete ili pijete vodu, podesite alarm na telefonu.

Napunite se energijom

Budući da nam nedostatak sna iscrpljuje energiju, razmislite o malim načinima kako da je dopunite.

Ako primetite da se osećate uznemireno ili preopterećeno, zapitajte se: „ Šta mogu da učinim u ovom trenutku da bih se osećao bolje za 5 do 10 procenata?“

Na primer, možete plesati uz muziku koju volite ili naneti esencijalno ulje od mente na uši i slepoočnice, jer je poznato da poboljša mentalnu bistrinu i podiže nivo energije. Takođe, možete poslati poruku svom najboljem prijatelju ili samo zatvoriti oči na minut.

Ponovo procenite svoje obaveze

Razmislite kojih obaveza možete da se oslobodite da biste sebi olakšali dan.

Razmotrite ova pitanja:

• Šta apsolutno morate obaviti danas?
• Šta je zapravo neobavezno?
• Šta možete da delegirate?

Izađite napolje

Stanite u prirodi i obratite pažnju na svoju okolinu: prelepo drvo, oblačno nebo ili toplinu sunca na koži.

Ove stvari traju samo trenutak, ali mogu napraviti veliku razliku.

Naravno, izlazak napolje je takođe odličan za angažovanje i smirivanje nemirne dece.

Dišite

Možete koristiti različite tehnike disanja da bismo povećali energiju. 

Sve o disanju: Naučite pravilne tehnike disanja, bićete zdraviji i smireniji!

Vežbajte

Iako se fizički napor može činiti kontraintuitivnim u vašoj situaciji, dokazano je da podiže nivo energije i poboljšava raspoloženje. Takođe, nekim ljudima pomaže da brže utonu u san, poboljšavajući kvalitet spavanja.

Vežabnje ne mora trajati 30 minuta ako nemate vremena.

Možete započeti dan vežbanjem nekoliko joga poza. Ako ste zaista u vremenskom tesnacu, pokušajte sa progresivnim opuštanjem mišića: naprezanjem i opuštanjem različitih mišićnih grupa, od stopala do glave, dok duboko i polako dišete.

Zahtevajte mir

Ako ste kod kuće sa svojom decom (koja ne dremaju), neka mirno vreme bude deo vašeg dana. Na primer, vaša deca bi mogla da boje, čitaju ili se tiho igraju u svojoj sobi dok vi dremate, odmarate se u krevetu ili radite bilo šta drugo što vas smiruje.

Nedovoljno spavanja može doprinete da se osećate užasno, pa čak i demorališuće. Međutim, uz malo kreativnosti, pomoći drugih i brige o sebi, možete pojačati energiju, efikasno se odmoriti i osećati bolje.

Ključno je shvatiti da san - koji je presudan za vaše emocionalno, mentalno i fizičko zdravlje - zaslužuje glavno mesto u vašem rasporedu.