filteri close
Objavljeno: 16.04.2023. Image source: Pixabay
300x600

Više od toga je vrlo štetno

Ljudi ne bi trebalo da piju više od jednog zaslađenog pića nedeljno, poručili su naučnici nakon nove studije koja je povezala visoke nivoe konzumacije šećera sa širokim rasponom zdravstvenih stanja.

Za svako dodatno zaslađeno piće nedeljno, ljudi mogu da povećaju izglede da će oboleti od brojnih bolesti, kažu autori.

Rekli su da je visoka konzumacija šećera "uopšteno više štetna nego korisna za zdravlje".

Boja šolje utiče na ukus kafe

Autori su takođe pozvali na dodatna istraživanja veze između visoke konzumacije šećera i raka nakon što je studija ukazala na vezu između to dvoje.

Akademici u Kini i SAD-u analizirali su uticaj unosa šećera na zdravlje, proučavajući postojeći skup istraživanja, njih ukupno 73 koja obuhvataju 8.601 studiju.

Pregled zaključaka, objavljen u časopisu BMJ, sugeriše da je veći unos šećera povezan s 45 zdravstvenih problema.

Ovaj napitak je odlična zamena za kafu, a dobar je i za decu!

Autori su otkrili "značajne štetne veze" između konzumacije šećera u ishrani i dijabetesa, gihta, gojaznosti, visokog krvnog pritiska, srčanog udara, moždanog udara, astme, karijesa, depresije, prerane smrti i nekih vrsta raka – uključujući rak dojke, prostate i pankreasa.

Kad su naučnici posebno posmatrali pića zaslađena šećerom, pronašli su "umerene" dokaze koji upućuju na to da su ljudi koji su popili najveći broj slatkih pića imali veću telesnu težinu  u poređenju sa onima koji su popili najmanje.

Svako dodatno piće zaslađeno šećerom dnevno povezano je sa 17 odsto većim rizikom od koronarne bolesti srca i 4 odsto većim rizikom od smrti tokom razdoblja praćenja pregledanih studija.

6 razloga da odmah uvrstite bundevu u svoj jelovnik

Svakih 25 g dnevnog povećanja unosa fruktoze povezano je s 22 odsto većim rizikom od raka pankreasa, sugeriše istraživanje.

Autori, predvođeni stručnjacima sa Univerziteta Sičuan u Kini, rekli su da ovi zaključci u kombinaciji sa smernicama Svetske zdravstvene organizacije, Svetskog fonda za istraživanje raka i Američkog instituta za istraživanje raka sugerišu smanjenje potrošnje dodanih šećera na ispod 25 g dnevno, otprilike šest kašičica dnevno, te ograničavanje konzumacije pića zaslađenih šećerom na manje od jedne čaše nedeljno.

Britanska nacionalna zdravstvena služba (NHS) kaže da odrasle osobe ne bi trebalo da unose više od 30 g šećera dnevno, što je otprilike jednako sedam kockica šećera.

Šta da jedete kada se osećate otečeno?

Ljudi bi trebalo da smanje unos šećera putem pića i britanska služba savetuje ljude da "potraže vodu, mleko s niskim udelom masnoće ili bez šećera, dijetalna pića ili pića bez dodatog šećera" kao alternative.

"Ako više volite gazirana pića, pokušajte da razredite sok bez dodatog šećera sa gaziranom vodom", dodaje se na web stranici NHS-a.

Autori najnovije studije napisali su: "Visoka konzumacija šećera u ishrani uopšteno je više štetna nego korisna za zdravlje, naročito kod kardiometaboličkih bolesti. Ovaj pregled pokazuje da je visoka konzumacija šećera u ishrani, posebno unos šećera koji sadrže fruktozu, štetno povezana s velikim brojem zdravstvenih stanja."

Dokazi o povezanosti konzumacije šećera u ishrani i raka i dalje su ograničeni, te zahtevaju dalja istraživanja.

"Preporučujemo smanjenje konzumacije slobodnih šećera ili dodatih šećera na ispod 25 g dnevno (otprilike šest kašičica dnevno) i ograničavanje konzumacije šećera preko zaslađenih napitaka na manje od jedne porcije nedeljno (otprilike 200-355 mL/nedeljno).

"Da bi se promenili obrasci konzumacije šećera, posebno za decu i adolescente, hitno je potrebna kombinacija opšteg javnog zdravstvenog obrazovanja i politike širom sveta".