filteri close
Objavljeno: 29.12.2021. Image source: Foto: Pixabay/RitaE
300x600

Pored toga što nas dugo drži sitima i olakšava nam da smršamo, bundeva ili tikva je bogata i brojnim lekovitim sastojcima koji nam pomažu da duže ostanemo zdravi.

Evo razloga zašto da bundevu treba da uvrstite u svoj jelovnik:

Olakšava proce mršavljenja

Bundeva je bogata vlaknima koja usporavaju varenje. Omogućava da se duže osećate sitima.

Ali to nije sve, pored toga što nas dugo drži sitima, ona je i niskokalorična i zato pogodna za one koji žele da izgube neki kilogram.

Konzervirana bundeva sadrži skoro 90% vode, tako da osim činjenice da vam pomaže da ostanete hidrirani, ima manje od 50 kalorija po porciji.

Poboljšava vid

Narandžasta boja bundeve potiče od velike količine beta-karotena, koji se u telu pretvara u vitamin A. Vitamin A je neophodan za zdravlje očiju i pomaže mrežnjači da apsorbuje i obrađuje svetlost. Jedna porcija bundeve sadrži preko 200% preporučenog dnevnog unosa vitamina A za većinu ljudi.

Zašto je bundeva zdrava?

Bundeva, takođe, sadrži lutein i zeaksantin, dva antioksidansa za koja se smatra da pomažu u sprečavanju katarakte i čak mogu da uspore razvoj makularne degeneracije

Bolji imunitet

Tražite način da sprečite bolest i poboljšate svoj imuni sistem? Probajte bundevu. Velika količina vitamina A koju voće pruža pomaže vašem telu da se bori protiv infekcija, virusa i zaraznih bolesti. Bundevo ulje čak pomaže u borbi protiv raznih bakterijskih i gljivičnih infekcija. Osim toga, bundeva je prepuna skoro 20% preporučene dnevne količine vitamina C, što vam može pomoći da se brže oporavite od prehlade.

Poboljšava izgled kože

Beta-karoten u bundevi pomaže u zaštiti od sunčevih UV zraka koje izazivaju bore, a pulpa je dobra kao prirodna maska za lice koja može da se koristi za piling i umirivanje kože. Sve što vam treba je 1/4 šolje pasirane bundeve, jaje, kašika meda i kašika mleka. Promešajte, zatim nanesite, sačekajte 20-ak minuta i isperite toplom vodom.

Smanjuje rizik od raka

Beta-karoten je odličan za vaše oči i kožu, ali znate za šta je još dobar? Borbu protiv raka. Istraživanja pokazuju da ljudi koji jedu ishranu bogatu beta-karotenom mogu imati manji rizik od nekih vrsta raka, uključujući rak prostate i pluća

Može pomoći u lečenju dijabetesa

U naučnim testiranjima pokazalo se da bundeva smanjuje nivo glukoze u krvi, poboljšava toleranciju na glukozu i povećava količinu insulina koju telo proizvodi. Potrebno je uraditi još testiranja pre nego što možemo sa sigurnošću da kažemo kakve će biti koristi od bundeve za dijabetičare, ali ako imate dijabetes, žvakanje bundeve sigurno neće škoditi.