filteri close
Objavljeno: 21.04.2021. Image source: Foto: Pixabay/stevepb
300x600

Ako već niste, krajnje je vreme da uvrstite bundevu u svoj jelovnik.

Bundeva sadrži beta karoten.

Beta-karoten je moćan antioksidant. Takođe, daje živopisnu boju narandžastom povrću i voću. Telo pretvara bilo koji aktivan beta-karoten u vitamin A.

Konzumiranje hrane bogate beta-karotenom može smanjiti rizik od razvoja određenih vrsti raka, pružiti zaštitu od astme i bolesti srca, i odložiti starenje i degeneraciju tela.

Mnoge studije sugerišu da konzumiranje namirnica kao što je bundeva smanjuje rizik od gojaznosti. Takođe može pomoći u prevenciji dijabetesa i bolesti srca. Često konzumiranje bundeve donosi energiju vašem telu, smanjuje indeks masnoća u krvi i provereno poboljšava kvalitet kože i tena.
Bundeva je, takođe, moćan izvor vlakana.

Regulisanje krvnog pritiska

Konzumiranje bundeve je dobro za srce. Sadržaj vlakana, kalijuma i vitamina C u bundevi odražava se povoljno na zdravlje srca.

Smanjenje rizika od raka

Istraživanja su pokazala pozitivan odnos između ishrane bogate beta-karotenom i smanjenim rizikom od raka prostate.

Takođe, pokazalo se da beta-karoten usporava razvoj raka debelog creva.
Bundeva sadrži pravo malo bogatstvo antioksidanata. Vitamin C, vitamin E i beta-karoten pokazali su da pozitivno utiču na zdravlje očiju i sprečavaju degenerativna oboljenja.

Bundeva pomaže u kontroli dijabetesa

Jedinjenja i celuloza koja se nalaze u semenu bundeve su odlična  ispomoć pri apsorpciji glukoze u tkiva i creva, kao i pri balansiranju nivoa glukoze u jetri.

Međutim, jedinjenja imaju takav uticaj, što istraživači kažu da bi mogli biti prepravljeni u lekove protiv dijabetesa, iako su potrebne dalje studije.
Bundevu možete jesti barenu, u obliku kaše i pirea, pečenu. Možete je koristiti za spremanje poslastica i kolača, ali i čorbi potaža. Semenje bundeve možete konzumirati sirovo, pečeno ili prženo.

Kako da najlakše napravite potaž od bundeve, pogledajte na ovom linku: