filteri close
Objavljeno: 15.10.2021. Image source: Foto: Pixabay/Mittmac
300x600

Zadržavanje vode je često privremeno i lako se tretira, međutim, ponekad može biti znak ozbiljnog medicinskog stanja. 

U slučajevima kada zadržavanje vode nije rezultat ozbiljnog zdravstvenog stanja, ova nelagodnost može se otkloniti pomoću sledećih namernica: 

Avokado je prepun kalijuma. Našem telu je potreban kalijum za kontrolu nivoa natrijuma, koji zauzvrat kontroliše količinu vode na koju zadržavamo. Što bolje ovaj sistem funkcioniše, manje ćemo biti naduti.

Jedno istraživanje je pokazalo da su žene koje su jele bananu pre svakog obroka nadimale manje od onih koje nisu. Stručnjaci misle da je to zato što isporučuju određene crevne bakterije koje pomažu u smirivanju stvaranja gasova u trbuhu. 

Celer je bogat vodom i flavonoidima. Dodajte malo celera u ishranu za pojačanu hidrataciju kako biste podstakli rad probave. Kao bonus, celer takođe sadrži određene flavonoide koji smanjuju upalu u vašem telu - uključujući i creva.

9 trikova koji će vam pomoći da brže dostignete željenu figuru

Kurkumin u kurkumi pomaže u ublažavanju simptoma sindroma iritabilnog kolona, ublažava nelagodu i reguliše probavni sistem, što smanjuje nadutost.

Čaj od nane pomaže u opuštanju mišića u probavnom sistemu. Ovo pomaže pri probijanju gasova kako bi se ublažila nadutost želuca. 

Špargle su bogat izvor inulina koji hrani dobre crevne bakterije i i pomaže vam da ostanete zdravi. 

Đumbir pomaže u varenju i pomaže vašem želucu da se brže isprazni, što sprečava nadutost.

Kako menstruacija utiče na mozak žene: Zašto imamo promene raspoloženja?

Komorač umiruje gastrointestinalne tegobe. Ovo korenasto povrće i njegovo seme imaju jedinjenje koje ublažava grčeve u vašem gastrointestinalnom traktu. Sa manje grčeva, gasovi lakše prolaze kroz creva, pa se nadutost ne stvara.

Paradajz sadrži likopen, koji ima protivupalno dejstvo , i kalijum, koji pomaže u smanjenju nivoa natrijuma koji vas može naduti.

Neka istraživanja kažu da ispijanje kefira, uklanja želudačne gasove. Kefir pomaže razgradnji laktoze što može dovesti do nadutosti i bolova.