filteri close
Objavljeno: 29.11.2023. Image source: Foto: Pixabay/StockSnap
300x600

Nutricionistkinja kaže - da! Ovo su namirnice koje vas mogu dovesti u nevolju

Vožnja i ishrana često se ne dovode u vezu, ali postavlja se pitanje da li neke vrste hrane mogu biti problematične za vozače, s obzirom na to da, iako neprimetno, sadrže alkohol.

Na primer, u mnogim pekarskim proizvodima kao aditivi koriste se ekstrakti vanile i badema, koji sadrže alkohol, slično kao i neka sredstva za ispiranje usta. Nutricionistkinja Ana Banduka Todorović za Prva TV razjasnila je koje još namirnice sadrže alkohol i kakav uticaj mogu imati na nas.

"Upotreba ekstrakta vanile i badema je relativno mala, pa stoga ne bi trebalo da izaziva značajne posledice. Ipak, treba biti oprezan, posebno u slučaju osoba koje se leče od alkoholizma ili su deca. Posebno treba istaći da se alkohol nalazi u nekim vrstama pralina i čokoladnih bombonjera. Ključna je količina koja se konzumira. Ako pojedemo samo jednu ili dve, ne bi trebalo da bude posledica. Ali, konzumiranje veće količine, recimo 100 grama i više, može dovesti do opijenosti, posebno kod osoba koje inače ne piju alkohol", objašnjava Todorović.

Počeo je veliki post - šta jesti tokom ovog perioda, sa zdravstvene strane

Ona napominje da takve osobe možda ne bi prošle alko test ukoliko bi ih policija testirala.

Todorović takođe ukazuje na to da se u pripremi raznih mesnih sosova često koristi vino. Iako veći deo alkohola ispari tokom termičke obrade, neki tragovi ipak ostaju.

Osim toga, male količine alkohola mogu se naći u nekim medicinskim preparatima.

"Primer je propolis, koji se često nalazi u alkoholnom rastvoru. Oprez treba da vode trudnice i deca. Pored toga, sredstva za dezinfekciju usne duplje sadrže značajnu količinu alkohola, iako se ne konzumiraju u potpunosti", dodaje nutricionistkinja Ana Banduka Todorović.