filteri close
Objavljeno: 15.01.2021. Image source: Unsplash/SJ Objio
300x600

Dok iz sveta stižu nove vesti o mutaciji

Prema najnovijim informacijama, u Srbiji je u poslednja 24 sata registrovan 1.751 novozaraženi korona virusom od 10.961 testiranog uzorka, a nažalost još 21 osoba je preminula.

Na respiratorima se trenutno nalazi 196 pacijenata.

Uprkos nešto boljoj epidemiološkoj situaciji s korona virusom u prethodnom periodu, mere koje su na snazi ostaće nepromenjene najverovatnije do kraja januara.

Ovo je najavio epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon, koji kaže da se u Srbiji još uvek beleži veliki broj zaraženih na dnevnom nivou, te da još uvek ne možemo govoriti o brzom popuštanju mera!

Jedna od dve mutacije kovida-19 otkrivene u Brazilu već je potvrđena u Velikoj Britaniji, izjavila je za Gardijan vodeći britanski virusolog Vendi Barkli.

Profesorka Barkli, koja predvodi nacionalni virusološki konzorcijum G2P-UK, novi projekat uspostavljen za proučavanje efekata nastalih mutacijama korona virusa, rekla je da postoje dve različite vrste brazilskih sojeva kovida-19 i da je jedna od njih već potvrđena u Britaniji, a drugi nije.

Barkli je navela da će taj novi soj sada vrlo pažljivo pratiti, a njena je izjava usledila, kako prenosi Gardijan, nakon što je britanski ministar za saobraćaj rekao da brazilska mutacija kovida-19 još nije prisutna u Britaniji i najavio na Tviteru da će zbog toga biti zabranjeni dolasci putnicima iz južnoameričkih zemalja.