filteri close
Objavljeno: 26.04.2024. Image source: Pixabay
300x600

Značajan napredak u programu dečjih transplantacija u Srbiji, uz podršku međunarodnih stručnjaka

Dobra vest za sve roditelje!  Program dečjih transplantacija bubrega u Srbiji beleži značajan napredak.  

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) je organizovao dolazak eminentnog tima lekara iz londonske bolnice "Great Ormond Street" kako bi u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj obavili transplantacije bubrega dvoje dece.

Transplantacija bubrega predstavlja životno važnu operaciju za decu koja boluju od zatajenja bubrega. Intervencija je rutinska u razvijenim zemljama, a u Srbiji je još u razvoju, posebno kada je u pitanju transplantacija sa živog donora, najčešće roditelja.

SRBIJA U OBRUČU OPASNOG VIRUSA! Oglasio se "Batut": TRAJNI INVALIDITET moguća posledica.

Zahvaljujući RFZO, dvoje dece će dobiti novu priliku za zdrav život zahvaljujući svojim roditeljima koji će biti njihovi donori bubrega.  Ovo je fantastičan primer roditeljske ljubavi i altruizma, a ujedno i dokaz posvećenosti medicine poboljšanju života dece.

Treba istaći da ovo nije prvi put da tim iz Londona gostuje u Beogradu. Prošle godine su već uspešno obavili transplantaciju kod jednog deteta, a u februaru ove godine kod još dvoje.  Pored same operacije, ovo je i dragocena prilika za naše lekare da se usavršavaju i preuzmu znanje od vrhunskih stručnjaka.

Dokle je stigla borba protiv Parkinsonove bolesti?

Cilj je da se program dečjih transplantacija bubrega sa živih donora podigne na viši nivo i rutinski obavlja u Srbiji, čime bi se eliminisala potreba za lečenjem u inostranstvu.

Ovo je stvarno ohrabrujuća vest, i priča o solidarnosti, medicinskom napretku i neverovatnoj snazi medicine da pruži deci svetlu budućnost.