filteri close
Objavljeno: 08.07.2022. Image source: GoodMate/Pixabay

banner-sidebar

I kakav je odgovor nadležnih?

Koronavirus je u poslednja 24 sata potvrđen kod 1.599 osoba, a od ove bolesti je preminulo pet pacijenata.

Testirano 8.206 osoba, hospitalizovana je 151 osoba, dok je 15 njih na respiratoru.

Evropska agencija za lekove ( EMA) navodi da je širom Evrope primetan novi talas koronavirusa i dodaje da se radi sa više farmaceutskih kompanija koje razvijaju vakcine prilagođene novim sojevima i podvrstama sa ciljem da se u njihovu distribuciju krene tokom jeseni.

Na redovnoj konferenciji za medije, u EMA objašnjavaju da su trenutno u Evropi dominantni uzročnici infekcije kovid19 podvrste soja Omikron, B4 i BA5, za koje se očekuje da će do kraja jula zameniti sve druge varijante kovida19 u Evropi.

Doktor Marko Kavaleri, ispred EMA, naglašava da nema podataka o tome da je infekcija izazvana ovim sojevima teža u odnosu na ranije sojeve, ali da su B4 i BA5 "lako prenosivi" što dovodi do "povećanja transmisije" koja izaziva "ozbiljnu zarazu" kada je reč o starijim osobama.

"Do sada odobrene vakcine protiv korone nastavljaju da pružaju dobru zaštitu od hospitalizacije i teških oblika bolesti, a imajući u vidu visok stepen vakcinisanih u EU, u mnogo boljoj smo situaciji nego sto smo bili u ranijim talasima infekcije", kaže Kavaleri.

U EMA ukazuju da primarna vakcinacija i prvi buster ostaju prioriteti, a preporuka najviših EU zdravstvenih institucija je da bi osobe strarije od 80 godina trebalo da prime drugi buster, a u trenutnim uslovim povećane infekcije, i oni između 60 i 80 godina kao i osobe ranjivog zdravlja bilo kog godišta.

Doktor Kavaleri dodaje da je EMA u kontaktu sa faramaceutskim kompanijama koje rade na razvoju novih vakcina prilagođenih Omikron sojevima sa ciljem da se od jeseni krene u njihovu distribuciju.

"Radimo trenutno na mogućem odobravanju prilagođenih vakcina u septembru", kaže Kavaleri. On napominje da bi nove, prilagođene vakcine, inicijalno trebalo da se koriste kao buster doze.