filteri close
Objavljeno: 12.05.2020. Image source: Pixabay/gonghuimin468
300x600

Odlična rekreacija

Videli smo i sami, čim se završilo vanredno stanje, stvorili su se redovi ispred prodavnica, tržni centri su se napunili i ljudi kao da su jedva čekali da počnu da troše novac.

Jasno, svi smo se uželeli, ali moguće je i da je ovakvo ponašanje dobro za zdravlje. Naravno, ako ne "zakačite" koronavirus, koji je i dalje aktivan, zbog čega se treba držati mera.

Naime, bezbrižno razgledanje izloga i šetnja po prodavnicama pozitivno utiče na zdravlje, pokazalo je istraživanje stručnjaka sa Tajvana. Osobe koje uživaju u šopingu duže žive, a ova razonoda naročito pogoduje muškarcima.

Žene, želite li efikasno da mršate? Društvo je važnije od vežbe!

Iako su mnoge žene već odavno uverene u pozitivne efekte kupovine, sada imaju i zvaničnu potvrdu.

Dan proveden u obilasku prodavnica produžava nam život, a najinteresantnije je što su efekti još bolji kada su muškarci u pitanju, pokazuju rezultati jedne studije.

Istraživanje čak ukazuje da su dugoročni efekti šopinga bolji od odlaska u teretanu.

U brojne zdravstvene pogodnosti planine spada i - gubljenje kilograma

Viđanje sa prijateljima i razgledanje izloga može odagnati usamljenost i poboljšati psihičko zdravlje, navodi se u studiji objavljenoj u Magazinu za epidemiologiju i društveno zdravlje.

U istraživanju je učestvovalo skoro 1.850 "iskusnih kupoholičara" koji imaju 65 ili više godina i žive samostalno na Tajvanu. Oni su upitani koliko često su išli u šoping.

Na osnovu njihovih odgovora, istraživači su utvrdili da su oni koji idu u kupovinu svaki dan zdraviji i da su im za oko 25 odsto manje šanse za kraj života.

Postoji RAZLOG + da budete optimista, ali pazite na alkohol

Preciznije, kod muškaraca je taj procenat 28 odsto, dok je kod žena nešto manji i iznosi 23 odsto, što pokazuje da jači pol ima više koristi od šopinga nego dame.

Istraživači predvođeni doktorom Ju-Hung Čangom sa Tajvana ističu da je, upoređujući sa drugim vidovima rekreacije, šoping mnogo lakši za započinjanje, jer ne zahteva nikakve pripreme.