filteri close
Objavljeno: 13.02.2020. Image source: Free-Photos/Pixabay
300x600

Iako nas nepovoljne okolnosti i zdravstveni problemi ponekad snažno guraju ka pesimizmu, upravo u ovakvim situacijama, tvrdi nauka - potrebno je biti optimista.

Optimistički stav prema životu, kako iznova i iznova potvrđuju istraživanja, opravdava i snaži sam sebe, povoljno utičući na najrazličitije aspekte ljudskog života.

Nedavno istraživanje pokazalo je da optimizam utiče čak i na kvalitet ishrane.

Optimizam je vrsta pozitivne osobine ljudi koji očekuju da će im se dobre, a ne loše stvari, dogoditi u budućnosti.

Optimizam je pozitivno povezan sa mnogim aspektima života.

Oni sa visokim nivoom optimizma imaju bolje fizičko zdravlje, manji rizik od kardiovaskularnih bolesti, niži mortalitet i zdravo starenje. 

Pored toga, oni ređe puše i više vežbaju. 

Ako više nemate nijedan razlog da budete optimista, ovaj nećete moći da poreknete!

U nedavnoj studiji, istraživači su utvrdili uticaj optimizma na ukupan kvalitet ishrane.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Nutrition

Naučnici su analizirali podatke skoro 33.000 učesnika.

Svi oni su na početku ispitivanja i na svakih šest meseci popunjavali 24-časovni dnevnik ishrane.

Ishrana ima snažan i brz efekat na plodnost muškaraca

Pitali su ih o svim namirnicama i pićima koje su konzumirali tokom doručka, ručka, večere i bilo kakvim zalogajima između obroka.

Učesnici su takođe pružili informacije o socio-demografskim karakteristikama, načinu života i depresivnim simptomima koje su eventualno proživljavali.

Otkriveno je da ljudi sa pozitivnim razmišljanjem imaju zdraviju ishranu.

Jeli su više voća i povrća, morskih plodova, integralnih žitarica, zdravih masti, mahunarki i nemasnog voća.

Nauka tvrdi: Društvene mreže uzrokuju poremećaj ishrane kod adolescenata

Konzumiranje masnog mesa, mlečnih proizvoda, kolača na bazi mleka, kao i šećera i konditorskih proizvoda pokazalo se karakterističnim za ljude sa niskom stopom optimizma.

Uz to, optimisti su retko i u manjim količinama posezali za takozvanim grickalicama.

Međutim, optimizam je u rezultatima istraživanja bio povezan i sa većim unosom alkohola.

Prema istraživačima, rezultati „sugerišu da optimisti imaju tendenciju da imaju zdravu ishranu uopšte, ali sa većim unosom hrane i pića koji se obično konzumiraju u društvu“ 

Da, svi se prejedamo kad jedemo u društvu porodice i prijatelja, dok se pred strancima suzdržavamo