Postoji RAZLOG + da budete optimista, ali pazite na alkohol
Iako nas nepovoljne okolnosti i zdravstveni problemi ponekad snažno guraju ka pesimizmu, upravo u ovakvim situacijama, tvrdi nauka - potrebno je biti optimista.
Optimistički stav prema životu, kako iznova i iznova potvrđuju istraživanja, opravdava i snaži sam sebe, povoljno utičući na najrazličitije aspekte ljudskog života.
Nedavno istraživanje pokazalo je da optimizam utiče čak i na kvalitet ishrane.
Optimizam je vrsta pozitivne osobine ljudi koji očekuju da će im se dobre, a ne loše stvari, dogoditi u budućnosti.
Optimizam je pozitivno povezan sa mnogim aspektima života.
Oni sa visokim nivoom optimizma imaju bolje fizičko zdravlje, manji rizik od kardiovaskularnih bolesti, niži mortalitet i zdravo starenje.
Pored toga, oni ređe puše i više vežbaju.
Ako više nemate nijedan razlog da budete optimista, ovaj nećete moći da poreknete!
U nedavnoj studiji, istraživači su utvrdili uticaj optimizma na ukupan kvalitet ishrane.
Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Nutrition.
Naučnici su analizirali podatke skoro 33.000 učesnika.
Svi oni su na početku ispitivanja i na svakih šest meseci popunjavali 24-časovni dnevnik ishrane.
Ishrana ima snažan i brz efekat na plodnost muškaraca
Pitali su ih o svim namirnicama i pićima koje su konzumirali tokom doručka, ručka, večere i bilo kakvim zalogajima između obroka.
Učesnici su takođe pružili informacije o socio-demografskim karakteristikama, načinu života i depresivnim simptomima koje su eventualno proživljavali.
Otkriveno je da ljudi sa pozitivnim razmišljanjem imaju zdraviju ishranu.
Jeli su više voća i povrća, morskih plodova, integralnih žitarica, zdravih masti, mahunarki i nemasnog voća.
Nauka tvrdi: Društvene mreže uzrokuju poremećaj ishrane kod adolescenata
Konzumiranje masnog mesa, mlečnih proizvoda, kolača na bazi mleka, kao i šećera i konditorskih proizvoda pokazalo se karakterističnim za ljude sa niskom stopom optimizma.
Uz to, optimisti su retko i u manjim količinama posezali za takozvanim grickalicama.
Međutim, optimizam je u rezultatima istraživanja bio povezan i sa većim unosom alkohola.
Prema istraživačima, rezultati „sugerišu da optimisti imaju tendenciju da imaju zdravu ishranu uopšte, ali sa većim unosom hrane i pića koji se obično konzumiraju u društvu“