filteri close
Objavljeno: 06.12.2019. Image source: Averyanovphoto/Pixabay
300x600

Koliko su naši telefoni pametni, kada govorimo o uticaju na mlade?

Novo istraživanje austalijskih stručnjaka pokazuje da društveni mediji kod mladih utiču na stvaranje poremećene slike tela i razvijanje određenih problema ishrane.

Koji su najčešći poremećaji ishrane i kako ih prepoznati?

Studija objavljena u Međunarodnom časopisu o poremećajima u ishrani (International Journal of Eating Disorders), otkrila je da su platforme sa snažnim fokusom na postavljanje i pregledavanje slika, poput Instagrama i Snapchat-a, najčešće korišćene među adolescentima, i ujedno - najrizičnije. 

Istraživači su anketirali 996 maldih u odnosu na njihove navike vezane za korišćenje društvenih mreža.

Ponašanje vezano za poremećaj u ishrani zapaženo je kod 51,7% devojčica i 45% dečaka, praćeno preterano strogim režimima treniranja, kao i preskakanjem obroka u cilju mršavljenja ili prevencije gojenja.

Ukupno 75,4% devojčica i 69,9% dečaka imalo je bar jedan nalog na društvenim mrežama, najviše njih - na Instagramu, iako je samo 50% ispitanika bilo starije od 13 godina.

Autori studije ukazali su na to da je primećena povezanost vremena koje adolescenti provode na društvenim mrežama i broja korišćenih mreža, sa jedne strane, i poremećaja u ishrani, sa druge strane.

Novo istraživanje sad kaže: Suzdržavanje od društvenih mreža NE poboljšava mentalno zdravlje

Ukazali su, takođe, na to da društveni mediji podstiču mlade da se snažno fokusiraju na svoj izgled i način na koji ih drugi ocenjuju ili percipiraju.

"Otkrivanje ove jasne povezanosti između poremećaja u ishrani i korišćenja društvenih medija kod mladih sugeriše da je potrebno učiniti mnogo više kako bi se povećala  njihova otpornost na pritiske koji postoje od strane sadržaja društvenih mreža", izjavio je autor programa Media Smart Online, namenjenog borbi protiv ove vrste pritisaka kod ljudi starosti između 13 i 25 godina u Australiji.

Program Media Smart Online za sada je potkrijepljen pozitivnim nalazima iz prvog ispitivanja sa ženama od 18 do 25 godina, u kome je smanjio početak poremećaja u ishrani za 66% i povećao oporavak poremećaja u ishrani za 75%, u odnosu na kontrolnu grupu.

Takođe se poboljšao niz drugih faktora rizika, zajedno sa smanjenjem verovatnoće pojave depresivnih simptoma i razmišljanja o samopovređivanju.

Dešava se svima nama, a evo i zbog čega