filteri close
Objavljeno: 29.11.2019. Image source: Foto: Pixabay/stevepb
300x600

Anoreksija, bulimija, kompulzivno prejedanje i ortoreksija su najčešći poremećaji u ishrani koji se uglavnom javljaju kod tinejdžera, ali i kod žena svih životnih dobi.

Za rešavanje ovih problema neophodna je stručna pomoć, ali jedan od najvažnijih stvari u lečenju je prepoznavanje problema.

Zajedničko za sve ove poremećaje je poremećen odnos prema hrani. Takođe, ovi poremećaji izazivaju i velike emotivne probleme obolelim osobama. Pošto hrana zadovoljava nesvesne emotivne potrebe, a ne samo glad, poremećaji ishrane su pokušaj da se izađe na kraj sa nerešenim emotivnim problemima.

Anoreksija

Karakteristika ovog poremećaja je da osoba odbija da unosi dovoljne količine hrane u organizam. Izrazito je mršava, slaba, umorna. Takođe, opadanje kose je jedan od simptoma koji prati ovaj poremećaj. Neki oboleli preterano vežbaju.

Žene, ako želite da budete i lepše i srećnije - zaboravite na ogledalo

Bulimija

Glavni simptomi su preterano uzimanje hrane nakon kojeg sledi izazivanje povraćanje povraćanja ili upotreba laksativa kako bi se sprečilo varenje i dalja apsorpcija hrane. Često povraćanje zatim izaziva umor, slabost, krvarenje desni i razne poremećaje metabolizma. Preterana upotreba laksativa izaziva zatvor.

Kompulzivno jedenje

Osobe koje pate od ovog poremećaja i koje su skoro uvek gojazne imaju potrebu za hranom i kad nisu gladne. U kratkom periodu u stanju su da pojednu ogromnu količinu hrane. Glavni simptom ovog poremećaja je da obolele osobe jedu krišom.

Ortoreksija

Poremećaj novijeg datuma. Glavna karakteristika je opsednutost zadravom hranom. Osobe koje boluju od ovog poremećaja smatraju da hranom odrđavaju zdravlje organizma. Opsednuti su zdravim namirnicama, koje su uglavnom neobične i egzotične i brojanjem kalorija. Vrlo često ove osobe preterano se bave vežbanjem (trčanje, plivanje, teretana...)

Imate li snažnu potrebu za slatkišima i masnom hranom?