filteri close
Objavljeno: 01.11.2019. Image source: geralt/Pixabay
300x600

Koje su zdravstvene prednosti optimizma?

Poslednjih godina istraživači su prikupili mnogo dokaza o povezanosti stresa i negativnih zdravstvenih posledica.

Do danas, veliki broj studija je posvedočilo da visok nivo stresa utiče na pojavu srčanih bolesti, dijabetesa, pa čak i na povećanu stopu smrtnosti.

Međutim, znatno manje pažnje posvećeno je proučavanju zdravstvenih prednosti optimizma, budući da se sam optimizam (kao i pesimistički stav prema životu) retko na taj način proučavaju u zdravstvenoj praksi.

Da bi se ocenili do sada dostupni dokazi, grupa istraživača iz Sjedinjenih Država dizajnirala je metaanalizu i sistematsku studiju pregleda.

Istraživači su sakupili 15 studija, u kojima je učestvovalo skoro 230.000 učesnika.

Od ovih studija, 10 se bavilo analizom kardiovaskularnih problema, dok je devet studija izveštavalo o smrtnosti izazvanoj različitim zdravstvenim stanjima.

Istraživanje, objavljeno u časopisu JAMA Network Open, otkriva značajnu povezanost između optimizma i smanjenog rizika od kardiovaskularnih problema, kao i o uticaju optimizma na smanjenje stope smrtnosti.

Sam fenomen optimističkog pogleda na život istraživači su tumačili i time kako se on odražava na niz drugih faktora koji značajno utiču na zdravlje, poput fizičke aktivnosti, učestalosti seksualnih odnosa, pojavu depresije ili nivoa obrazovanja pojedinca.

Da li intelektualci piju više?

Istraživači sugerišu da postoje različiti načini pomoću kojih optimizam može stvoriti pozitivne efekte na nečije fizičko zdravlje.

Jedan od načina tumači se razlikama u ponašanju između optimista i pesimista.

Studije su pokazale da optimisti biraju zdraviju hranu, kao i da su fizički aktivniji od pesimista.

Da li trenirate pre ili posle doručka?

Optimizam je takođe povezan sa mnogim fiziološkim faktorima, kao što su smanjena pojava upalnih procesa i poboljšano funkcionisanje metabolizma.