filteri close
Objavljeno: 24.10.2019. Image source: StockSnap/Pixabay
300x600

Šta je zdravije, a šta bolje za sagorevanje masti?

Preskakanje doručka pre treninga moglo bi vam pomoći u pokušaju sagorevanja masti.

Novo istraživanje naučnika sa dva britanska unuverziteta, objavljeno u časopisu The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, objašnjava da vežbanje pre doručka utiče na nivo insulina i pomaže u očuvanju zdravlja.

Stručnjaci takođe tvrde i da vežbanje nakon nekoliko sati bez hrane može pomoći u topljenju masnih naslaga i kontroli nivoa šećera u krvi.

Tokom šestonedeljne studije, istraživači su proučavali desetine muškaraca sa problemom gojaznosti.

Studija je pokazala da su oni koji su vežbali pre doručka sagorevali dvostruko više masti od onih koji su vežbali posle jutarnjeg obroka.

Istraživači su  takođe otkrili da su oni koji su vežbali nakon noći bez hrane imali niži nivo insulina tokom vežbanja.

7 ključnih faktora treniranja koje dovodi do vidljivih rezultata

Tok ispitivanja

Učesnici, čiji se jutarnji trening sastojao u vožnji bicikla umerenim intenzitetom, večerali su pre 20h.

Istraživači su uporedili rezultate dve grupe ispitanika - onih koji su doručkovali pre vežbanja i onih koji su jeli nakon treninga, sa kontrolnom grupom muškaraca koja nije promenila stil života.

Iako vežbanje pre doručka tokom 6 nedelja nije dovelo do razlike u gubitku težine, studija je pokazala da ima pozitivan uticaj na zdravlje učesnika, jer se pokazalo da je njihovo telo bolje reagovala na insulin.

Ovaj efekat ima značajne dugoročne posledice na kontrolu nivoa šećera u krvi i može potencijalno smanjiti rizik od stanja poput srčanih bolesti i dijabetesa.

Kako dijabetes može izazvati bol u zglobovima?

Istraživači su istakli da su ovom, kako su je nazvali - revolucionarnom studijom, pokazali da efekti ubrzanog sagorevanja masnoća na treninzima pre doručka traju čak i kada se organizam navikne na ovakvu promenu u redosledu aktivnosti. 

Takođe, ovo istraživanja nije donelo samo rezultate značajne za ljude koji žele da smršaju, već je ukazalo i na mogućnosti kontrole i smanjenja rizika od pojave dijabetesa tipa 2. 

Još jedna od poruka studije jeste da ne morate nužno gubiti masnoću kako biste postali osetljiviji na insulin.