filteri close
Objavljeno: 18.02.2020. Image source: Pixabay/Free-Photos
300x600

Nikada nije kasno, kad god počnete sa planinom, uvek je dobro za zdravlje

Visina utiče na promenu metabolizma, smanjenjem apetita i krvnog pritiska, rezultati su eksperimenta obavljenog u Minhenu.

Ako uspemo da odredimo mehanizme koji deluju na velikoj nadmorskoj visini, to bi nam pomoglo u pronalaženju nove metode u lečenju gojaznosti, navodi članovi istraživačkog tima.

Nedavno istraživanje obavljeno u Nemačkoj pokazalo je da boravak na planini može da pomogne gojaznim ljudima u gubljenju kilograma.

Telo "prihvata sebe" oko godinu dana posle gubljenja kilograma

Istraživanje je obavio tim sa Univerziteta "Luj Maksimilijan" u Minhenu, a rezultati su objavljeni u časopisu Gojaznost.

Eksperimentom je bilo obuhvaćeno 20 muškaraca koji su proveli nedelju dana na planini ne menjajući ni svoje fizičke aktivnosti, ni način ishrane.

Pokazalo se da je boravak na velikoj nadmorskoj visini koristan za osobe koje žele da smanje telesnu težinu.

Visina utiče na promenu metabolizma, smanjenjem apetita i krvnog pritiska. Pošto je kiseonik proređen, organizam se prilagođava povećavajući lučenje leptina, hormona za koji se veruje da utiče na smanjenje apetita.

Kratkotrajna promena u načinu ishrane može ublažiti simptome depresije

Istraživači su na kraju eksperimenta ustanovili da su krvni pritisak, kao i unos kalorija kod učesnika istraživanja bili značajno smanjeni. Efekat je bio vidan i mesec dana po okončanju eksperimenta.

"Gojaznost i poremećaji koje ona uzrokuje sve su veći problem u mnogim zapadnim zemljama. Ako uspemo da odredimo mehanizme koji deluju na velikoj nadmorskoj visini, to bi nam pomoglo u pronalaženju novog načina lečenja gojaznosti", naveli su istraživači.

Kako da budete manje gladni dok mršate - 15 korisnih saveta

Osim toga, tu je i promena ponašanja, jer na planinu uglavnom idemo u društvu i uglavnom šetamo. Ovo je višestruko koristan hobi za ljude sa raznim vrstama problema u svim starosnim uzrastima.

Zato i ljudi koji se priključe rekreativnim planinarima vole i „kunu se“ u planinu, kad god da počnu, pa čak i u sedmoj i osmoj deceniji života.

Da ne pominjemo sva nova poznanstva i prijateljstva koja sklapamo na visini.