filteri close
Objavljeno: 30.12.2019. Image source: Gesina Kunkel on Unsplash
300x600

Toliko otprilike treba da izdržite da bi se telo naviklo na novu realnost. Nije mnogo, iako na prvi pogled izgleda da jeste

Borba sa osećajem gladi je jedan od najtežih delova mršanja. Ali, jedno dansko istraživanje pokazalo je da ako uspete izgubljene kilograme održati tokom godinu dana, ovaj osećaj će se smanjiti.

Ako vam to zvuči previše, samo razmišljajte dugoročno: šta je godinu dana naspram svih godina koje predstoje i u kojima se nećemo mučiti sa glađu ili viškom kilograma.

Istraživači su pratili nivoe hormona u krvi kod 20 gojaznih ljudi, koji su bili na nisko kaloričnoj dijeti dva meseca. Izgubili su u proseku 13 odsto telesne težine.

Nuspojave keto dijete (i kako da ih        predupredite)

Subjekti su zatim prešli na manje ekstreman režim održavanja telesne težine i on je trajao godinu dana.

Istraživači su otkrili da je nivo hormona grelina, koji prouzrokuje glad, porasla za 23 odsto nakon prvobitnog gubitka kilograma.

Tako je: kao da mršavljenje nije teško samo po sebi, vaše telo se bori protiv silnog truda koji ulažete tako što vam povećava apetit. To je zato što naše telo još nije evoluiralo da nas "stigne" u modernim vremenima, gde hrane ima svuda, nego se i dalje ponaša kao da se sprema glad i da treba taložiti sve.

Kako kontrolisati METABOLIČKI SINDROM tokom sezone slava i praznika

Kada smršate, vaše telo "misli" da ste preživeli period gladi i sada hoće da vas vrati u "normalu". Ta normala, normalno opšte stanje tela se zove homeostaza. Kada smo gojazni, "normalno" je da budemo takvi. Zato treba vremena da se napravi nova homeostaza.

Kako da budete manje gladni dok mršate - 15 korisnih saveta

To se potvrdilo i ovim istraživanjem jer se u roku od u godinu dana nivo grelina spustio za sedam odsto. Telo se polako prilagodilo na novu težinu u razdoblju od jedne godine. Kako se telo navikava na novu težinu, smanjuje se proizvodnja hormona koji uzrokuje glad.

Stvar je ozbiljna: dečak u Engleskoj OSLEPEO jedući samo "džank" hranu!

Istraživači su takođe otkrili da se nivo dve vrste hormona, koji vam pomažu da se osećate sito – GLP-1 i PYY3-36 – povećava tokom godine dana nakon gubitka kilograma.

Istraživači smatraju da višak masnih naslaga sprečava sposobnost ćelija da proizvode hormone zbog kojih osećate sitost, stoga gubitak masnih naslaga i održavanje nove težine pomažu da se proizvodnja tih hormona vrati u normalu.

Istraživanje pokazuje da ako održite ciljanu telesnu težinu stabilno godinu dana, manje ćete osećati svakodnevnu glad, što opet čini kasnije održavanje telesne težine lakšom.

Iako je reč o maloj studiji, smatra se da se rezultati odnose na većinu ljudi koji su izgubili sličnu količinu kilograma.