filteri close
Objavljeno: 10.06.2024. Image source: Medik
300x600

Čuvajte se hidratacijom, laganom hranom i pametnim oblačenjem

Srbija je i danas suočena sa toplotnim talasom, najniža temperatura jr od 16 do 23, a najviša od 31 do 35 stepeni, a negde i preko toga. Ovakvi vremenski uslovi mogu biti opasni po zdravlje, posebno za određene rizične grupe poput starijih osoba, dece, trudnica i hroničnih bolesnika.

Prvo i najvažnije, hidratacija je ključna. Pijte dovoljno vode tokom celog dana, izbegavajte alkoholna i kofeinska pića koja dodatno dehidriraju organizam.

Hrana takođe igra važnu ulogu u očuvanju zdravlja tokom vrućina. Fokusirajte se na lagane obroke bogate voćem i povrćem, izbegavajte tešku i masnu hranu koja može dodatno opteretiti organizam.

Oblačenje prilagodite vremenskim uslovima – nosite laganu, svetlu odeću koja omogućava koži da diše. Šeširi i naočare za sunce pružaju dodatnu zaštitu od štetnog UV zračenja.

Ako je moguće, izbegavajte boravak na otvorenom u najtoplijem delu dana, između 10 i 17 časova. Ako morate biti napolju, pravite češće pauze u hladu i nosite sa sobom bočicu vode.

Unutrašnji prostori takođe mogu biti opasni ako nisu adekvatno rashlađeni. Koristite ventilatore i klima uređaje da održite prijatnu temperaturu unutar doma. Ako nemate klima uređaj, provetravajte prostorije rano ujutro i kasno uveče kada su temperature niže.

Pored fizičke zaštite, obratite pažnju na simptome toplotnog udara: jaka glavobolja, vrtoglavica, mučnina, zbunjenost i gubitak svesti. Ako primetite ove simptome kod sebe ili drugih, odmah potražite medicinsku pomoć.

Vodite računa o sebi i drugima tokom toplotnog talasa i pridržavajte se ovih saveta kako biste ostali zdravi i bezbedni.